Choose your language

4 January 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

23-10-2018 ASSISTANT MANAGER GRADE-II STATE FARMING CORPORATION


ASSISTANT MANAGER GRADE-II
STATE FARMING CORPORATION
EXAM DATE:23-10-2018
1.Who among the following was the Sanyasi from Kerala who caught arrest in connection with salt Satyagraha at Vedaranya?
A.Karunakara Guru
B.Anandatheertha
C.Chattambi Swamikal
D.Vaghbhatananda
Ans:B

2.Which was the play performed after the Ongallur Conference of the Yogakshema Sabha in 1943?
A.Adukkalayil Ninnum Arangathekku
B.Marakkudakkullile Maha Narakam
C.Ritumati
D.Pattabakki
Ans:C

3.Vala Samudaya Parishkarana Sabha was founded by
A.Vaghbhatananda
B.Ayyankali
C.Poikayil Appachan
D.K.P.Karuppan
Ans:D

4.The Article in Indian constitution prohibiting forced labour is
A.23
B.44
C.73
D.74
Ans:A

5.The Decline of Nayar Dominance:Society and politics in Travancore,1847-1908 is written by
A.Francis Day
B.William Logan
C.Robin Jeffrey
D.C.A.Innes
Ans:C

6.Khirsara Village in Western Kutch is famous for
A.Cave temple
B.Discovery of dinosaur bones of the jurassic period
C.A rare item of fig
D.Presence of industrial hub and trading centre of Harappan Civilization
Ans:D

7.The well known logeshwari caves are located in
A.Hyderabad
B.Mumbai
C.Calcutta
D.Mahabalipuram
Ans:B

8.The second backward classes commission was headed by
A.P.N.Bhagavati
B.Kuldip Nayyar
C.B.P.Mandal
D.Y.V.Chandrachud
Ans:C

9.Who among the group of judges was not included in making the public interest litigation effective in the post emergency period?
A.P.N.Bhagavati
B.V.R.Krishna Iyer
C.A.Desai
D.Arijit Pasayat
Ans:D

10.Mr.B.P.Wadia is known for
A.Agitation against untouchability in Andhra Pradesh
B.Organizing Peasant Movement in Uttar Pradesh
C.Organizing Madras Labour Union
D.Fasting for reorganization of the Indian States
Ans:C

11.The lady who edited the Prajamitram,the evening news paper along with Joseph Mundasseri was
A.Anna Chandy
B.A.V.Kuttimalu Amma
C.Arya Pallam
D.Ani Thayyil
Ans:D

12.V.R.Krishnan Ezhuthachan is best remembered for his position as
A.The first person from Kerala to be elected as the President of the Indian National Congress
B.The first Secretary of the CSP in Kerala
C.The first Speaker of the Kerala Assembly
D.The first President of the Cochin Praja Mandalam
Ans:D

13.Why was Kalpathi in the limelight during the National Movement in Kerala?
A.It was the only agrahara in Malabar district
B.It was the epicentre of National Movement during 1930s
C.It was a place where strong anti-caste agitation occurred
D.It allowed the lower caste people to enter the temples owned by the Brahmin community
Ans:C

14.Which of the following states will not host the FIFA World Cup 2026?
A.USA
B.Canada
C.Mexico
D.Bolivia
Ans:D

15.The branch of Brahmo Samaj at Kozhikode in 1898 was led by
A.K.P.Kesava Menon
B.K.Kelappan
C.Ayyathan Gopalan
D.O.Chandumenon
Ans:C

16.Which of the following is not a work of Sree Narayana Guru?
A.Darsana Mala
B.Vedanta Sutra
C.Jati Nirnayam
D.Pracheena Malayalam
Ans:D

17.Article 72 of the Indian Constitution gives the power to the President of India to
A.Commute Death sentence
B.Invoke emergency in a state
C.Recall the Governor of a state
D.Intervene in the Centre-State dispute
Ans:A

18.Jaya Jaya Kerala Komala Dharani Jaya Jaya Mamaka Poojita Janani
Jaya Jaya Pavana Bharata Harini
Jaya Jaya Dharma Samanwaya Ramani are the famous lines of
A.Bodheswaran
B.Amsi Narayana Pillai
C.Vallathol
D.K.P.G.Nambootiri
Ans:A

19.Ijj Nalloru Manissanakan Nokk was a socially relevant play written by
A.Ibrahim Vengara
B.N.P.Muhammed
C.E.K.Ayamu
D.K.T.Muhammed
Ans:C

20.Identify the state where the 40th Chief Justice of India has been the governor
A.Madhya Pradesh
B.Maharashtra
C.Karnataka
D.Kerala
Ans:D

21.-----------is a naturally occuring auxin.
A.IBA
B.IAA
C.NAA
D.2,4-D
Ans:B

22.-----------is a tunicate bulb.
A.Onion
B.Lily
C.Garlic
D.Gladiolus
Ans:A

23.-----------is propagated by tip layering.
A.Litchi
B.Rambutan
C.Gooseberry
D.Papaya
Ans:C

24.A vegetable rich in vitamin B
A.Beans
B.Carrot
C.Tomato
D.Chilli
Ans:A

25.A diploid banana variety belonging to accuminata species
A.Robusta
B.Dwarf Cavendish
C.Kunnan
D.Kadali
Ans:D

26.Emma White is a variety of -------------orchid.
A.Oncidium
B.Dendrobium
C.Phalaenopsis
D.Arachnis
Ans:B

27.---------------is a coconut cultivar recommended solely for tender coconut.
A.Kalpamithra
B.Kalpadhenu
C.Kalparaksha
D.Chandrakalpa
Ans:C

28.Cutting the main stem in tea plants with the objective of developing lateral branches is known as
A.Lopping
B.Pollarding
C.Plucking
D.Tipping
Ans:B

29.Decorative urns are prominent features of ---------gardens.
A.Mughal
B.Japanese
C.French
D.Italian
Ans:D

30.Ideal age for underplanting in black pepper is------years.
A.10
B.20
C.30
D.40
Ans:B

31.Tapping of rubber trees of high yielding clones is to be done in--------
system.
A.S/2 d3
B.S/2 d2
C.S/3 d3
D.S/3 d2
Ans:A

32.-------------is a diuretic
A.Bael
B.Andrographis
C.Asparagus
D.Desmodium
Ans:C

33.Sugandhi is an improved variety of
A.Vetiver
B.Jasmine
C.Eucalyptus
D.Lemongrass
Ans:D

34.Whip tail is a physiological disorder in cauliflower which occurs  due to ----------deficiency
A.Boron
B.Calcium
C.Manganese
D.Molybdenum
Ans:D

35.Average yield of essential oil obtained from the roots of vetiver is -----kg/ha
A.15
B.25
C.40
D.50
Ans:B

36.Pasteurization of fruit juices is done at a temperature of -----------Degree C.
A.70-75
B.75-80
C.80-85
D.85-90
Ans:D

37.--------------is a preservative used to extend the shelf-life of cut flowers.
A.Aluminium nitrate
B.Aluminium chloride
C.Aluminium sulphate
D.Aluminium hypochlorite
Ans:C

38.TSS content of syrup should not be less than-------------%
A.55
B.65
C.75
D.85
Ans:B

39.Black rot resistant variety of cabbage
A.Kaveri
B.Ganga
C.Golden Acre
D.Pusa Mukta
Ans:D

40.---------is most suitable for the preparation of jelly.
A.Lemon
B.Strawberry
C.Pomegranate
D.Peach
Ans:A

41.Seed rate for ginger is -------kg/ha.
A.1000
B.1500
C.2000
D.2500
Ans:B

42.The average number of cashew grafts per hectare maintained under HDP for a period of 7 to 10 years is
A.177
B.204
C.470
D.64
Ans:C

43.-----------drying can be adopted for fruit juices.
A.Pheumatic
B.Microwave
C.Rotary
D.Vaccum
Ans:B

44.--------is a plant used for edging
A.Duranta
B.Clerodendron
C.Gerbera
D.Eranthemum
Ans:C

45.The moisture content to which copra should be dried for safe storage for more than three months is-----------%.
A.10
B.8
C.6
D.4
Ans:D

46.White pepper is prepared from--------pepper berries.
A.Mature
B.Immature
C.Ripe
D.Small
Ans:C

47.---------is a device used to assess firmness of fruits and vegetables.
A.Pentetrometer
B.Twist tester
C.Texture analyser
D.Tenderometer
Ans:A

48.------is a non-climacteric fruit.
A.Litchi
B.Passion fruit
C.Avocado
D.Apple
Ans:A

49.----------is also known as Jamaican pepper.
A.Chilli
B.Black pepper
C.Bush pepper
D.All spice
Ans:D

50.Waxing of fruits does not aim to
A.Change colour
B.Improve shelf life
C.Prevent mould development
D.Improve appearance
Ans:A

51.Food grain production of India during the year 2016-17
A.255.46 MT
B.275.68 MT
C.264.29 MT
D.278.14 MT
Ans:B

52.The NPOP standards for production and accreditation system are practiced in
A.Germany
B.Switzerland
C.India
D.Japan
Ans:C

53.The average rate of soil erosion taking place in India is---------tonnes per hectare.
A.16.35
B.18.35
C.15.32
D.19.32
Ans:A

54.Which among the following is the organic manure with highest N content?
A.Neem cake
B.Castor cake
C.Mahua cake
D. Groundnut cake
Ans:D

55.The office Controller General of Patents,Designs and Trademarks,GOI is located at
A.New Delhi
B.Mumbai
C.Chennai
D.Kolkata
Ans:B

56.The element which becomes available to plants at a pH greater than 7
A.Mo
B.Fe
C.Mn
D.Zn
Ans:A

57.The organism used for composting coir pith is
A.Pseudomonas flourescens
B.Eudrillus euginieae
C.Phytophthora palmivora
D.Pleurotus sajor-caju
Ans:D

58.What is the source of Rht 3 gene?
A.Norin 10
B.Dee-geo-woo-gen
C.Tomb-Thumb
D.Burt
Ans:C

59.’Ferrolure’which is used for the management of red palm weevil is
A.Aggregation pheromone
B.Sex pheromone
C.Alarm pheromone
D.Attraction pheromone
Ans:A

60.---------------is a pulse cum oil seed.
A.Cowpea
B.Sesamum
C.Groundnut
D.Soyabean
Ans:D

61.The causal organism of bacterial wilt of tomato is
A.Xanthomonas solanacearum
B.Xanthomonas tomatae
C.Ralstonia solanacearum
D.Xanthomonas campestris
Ans:C

62.The recommended seed rate for transplanted rice is
A.80-90 kg/ha
B.60-85 kg/ha
C.90-100 kg/ha
D.80-100 kg/ha
Ans:B

63.------is a vegetable type cowpea variety with bushy nature.
A.Kanakamani
B.Lola
C.Bhagyalakshmi
D.Vyjayanthi
Ans:C

64.The spacing recommended for branching varieties of Casava is
A.100 x 100 cm
B.100 x75 cm
C.75 x75 cm
D.90 x 90 cm
Ans:D

65.The age at which short duration rice varieties should be transplanted in the field is
A.18
B.20-30
C.20-25
D.30
Ans:A

66.Isolation distance for certified seed production of bitter gourd
A.100 m
B.200 m
C.400 m
D.800 m
Ans:C

67.--------------is suited to insitu green mannuring in rice.
A.Sunn hemp
B.Centrosema
C.Pueraria
D.Daincha
Ans:D

68.Sunflower is a -----------plant?
A.Day neutral
B.Long day
C.Short day
D.None of the three
Ans:A

69.A chitin synthesis inhibitor of botanical origin is
A.Azadiractin
B.Plumbagin
C.Jasmoline
D.Cucurbitacin
Ans:B

70.The egg parasitoid used for the management of rice leaf folder is
A.Goniozus nephantidis
B.Trichgramma japonicum
C.Trichoderma harzianum
D.Trichogramma Chilonis
Ans:D

71.The amount of water consumed in the production process of a product is called the
A.Innate water
B.Imbibed water
C.Virtual water
D.Total water content
Ans:C

72.The central insecticide Act was passed in the year
A.1971
B.1968
C.1914
D.1972
Ans:B

73.----------is not an emulsifying agent.
A.Alkaline soaps
B.Organic amines
C.Alginates
D.Sesamum oil
Ans:D

74.Which of the following breeding method is used to develop multiline?
A.Pedigree method
B.Bulk method
C.Backcross method
D.Recurrent selection
Ans:C

75.--------is an example of a bio-herbicide.
A.Round up
B.Collego
C.Cyrtobagous salvinieae
D.Pseudomonas
Ans:B

76.A fodder-cum leguminous cover crop of tropical origin is
A.Stylosanthes
B.Sigral grass
C.Glyricidia
D.Fodder sorghum
Ans:A

77.Demeter is a worldwide certification system used to verify that the food or product has been produced by
A.Organic agriculture
B.Natural farming
C.Biodynamics farming
D.Permaculture
Ans:C

78.N-serve is a
A.Slow release fertilizer
B.Nitrification inhibitor
C.Coated fertilizer
D.Complex fertilizer
Ans:B

79.-----------is considered as the ‘king’of fodder grass.
A.Hybrid Napier
B.Guinea grass
C.Fodder Sorghum
D.Berseem
Ans:D

80.Quantity of air present in the soil at the time of field capacity
A.Air capacity
B.Field capacity
C.Air entry value
D.Cup conductance
Ans:A

81.One among the following is also known as ‘German thinning’
A.Ordinary thinning
B.Crown thinning
C.Free thinning
D.Maximum thinning
Ans:A

82.Which among these tree species are best suited for alley cropping?
A.Eucalyptus tereticornis
B.Ailanthus excels
C.Cassia siamea
D.Leucaenal leucocephala
Ans:D

83.Kyoto Protocol came into force on
A.16 February 2005
B.27 June 1992
C.1 December 1997
D.24 January 1995
Ans:C

84.The most common agroforestry system in Kerala are examples of
A.Traditional Homegardens
B.Agri-horti systems
C.Plantation crop combinations
D.Silvopastoral systems
Ans:A

85.Hedge row intercropping is an example of ------------system.
A.Silvopastoral system
B.Alley cropping system
C.Concomitant system
D.Coincident systems
Ans:B

86.Which among the following growth variable is used as the index of site quality?
A.Mean tree volume
B.Top height
C.Crop volume
D.Crop age
Ans:B

87.The time elapses between two successive main fellings in an area
A.Regeneration interval
B.Regeneration period
C.Working cycle
D.Felling cycle
Ans:D

88.The year of establishment of the first ever successful teak plantation in the world
A.1891
B.1841
C.1850
D.1921
Ans:B

89.Which among the following is a good coppicer?
A.Ailanthus triphysa
B.Bombax ceiba
C.Eucalyptus globulus
D.Cedrus deodara
Ans:C

90.As per the 2015 State of the Forests Report(SER) the forest cover under Trees Outside Forest sector in Kerala is:
A.11.073 km raise to 2
B.8166 km raise to 2
C.9400 km raise to 2
D.13012 km raise to 2
Ans:A

91.Which among the following is the lightest wood in the world?
A.Pterocymbium tinctorium
B.Gmelina arborea
C.Bombax ceiba
D.Ochroma lagopus
Ans:D

92.The unit of working plan is
A.Forest range
B.Forest division
C.Forest circle
D.Forest section
Ans:B

93.Which policy classified forests of India into protection forests,national forests,village forests and tree lands?
A.Forest policy 1952
B.Forest policy 1894
C.Forest policy 1878
D.Forest policy 1988
Ans:A

94.Chip board is a type of
A.Laminated board
B.Particle board
C.Fibre board
D.Core board
Ans:B

95.Importance Value Index(IVI)is the sum of the relative frequency,relative density and
A.Relative abundance
B.Relative dominance
C.Relative height
D.Relative growing stock
Ans:B

96.Kamela dye is extracted from the tree
A.Emblica officinalis
B.Bix orellana
C.Mallotus philippensis
D.Anogeissus latifolia
Ans:C

97.The proportion of variation in the population that is attributable to genetic differences among individuals is known as
A.Variability
B.Genetic gain
C.Combining ability
D.Heritability
Ans:D

98.Which section of Wildlife(Protection)Act 1972 describes the prohibition of hunting wild animals?
A.Section 9
B.Section 11
C.Section 13
D.Section 22
Ans:A

99.Quarter girth formula generally:
A.Over estimates the actual volume of the tree
B.Under estimates the actual volume of the tree
C.Give fairly accurate volume
D.Give sown outturn volume
Ans:B

100.Root rot fungi is generally belong to
A.Phycomycetes
B.Ascomycetes
C.Basidiomycetes
D.Duteromycetes
Ans:C



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Success is not the key to happiness.Happiness is the key to success.If you love what you are doing,you will be successful.-Albert Schweitzer.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- (One Hundred Rupees only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy New Year."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email