Choose your language

9 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

07-02-2019 STATION OFFICER(SR FOR SC/ST ONLY) FIRE AND RESCUE SERVICES


STATION OFFICER(SR FOR SC/ST ONLY)
FIRE AND RESCUE SERVICES
EXAM DATE:07-02-2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.Lorentz force law is:
A.F=q(VxB+E)
B.F=qE+VxB
C.F=q(VxB)+E
D.F=q(VxE+B)
Ans:A

2.Two simple harmonic motions,y1=A sinwt and y2=A coswt are superimposed on a particle of mass m.The total mechanical energy of the particle is:
A.(1/2)mw (raise to 2) A(raise to 2)
B.mw(raise to 2) A (raise to 2)
C.(1/4)mw(raise to 2)A(raise to 2)
D.Zero
Ans:B

3.If p is the density of the material of a wire and Sigmathe breaking stress,the greatest length of the wire that can hang freely without breaking is:
A.2 sigma/p sigma
B.p/sigma g
C.pg/2 sigma
D.sigma/pg
Ans:D

4.How many times more intense is 90 dB sound than 40 dB sound?
A.5
B.50
C.500
D.10 raise to 5
Ans:D

5.Current per unit area in a direction perpendicular to the flow is:
A.Surface current density
B.Volume current density
C.Electric current
D.Surface charge density
Ans:B

6.Two coherent monochromatic light-beams of intensities 1 and 41 are superimposed.The maximum and minimum intensities in the resulting beam are:
A.51 and 1
B.51 and 31
C.91 and 1
D.91 and 31
Ans:C

7.Orbital motion of electrons accounts for the phenomenon of:
A.Paramagnetism
B.Ferromagnetism
C.Diamagnetism
D.All of the above
Ans:C

8.A rigid container with thermally insulated walls contains a coil of resistance 100 ohm carrying current 1 ampere.Change in internal energy after 5 minutes will be:
A.Zero
B.10 kilojoule
C.20 kilojoule
D.30 kilojoule
Ans:D

9.A hollow metal sphere of radius 5 cm is charged such that the potential on its surface is 10 V.The potential at the centre is:
A.2 V
B.10 V
C.Zero
D.None of the above
Ans:B

10.A magnetic needle is kept in a non-uniform magnetic field.It experiences:
A.A force and a torque
B.A force but not a torque
C.A torque but not a force
D.Neither a force nor a torque
Ans:A

11.An inductor L is allowed to discharge through a capacitor C.The emf induced across the inductor,when the capacitor is fully charged is:
A.Maximum
B.Minimum
C.Infinite
D.Zero
Ans:A

12.The angular momentum of an electron in an orbit is quantized because it is a necessary condition according to:
A.Wave nature of electron
B.Particle nature of electron
C.Pauli’s exclusion principle
D.None of the above
Ans:A

13.The state of an electron in an atom with principal quantum number n=3 and orbital quantum number 1=2 is
A.3s
B.4d
C.3p
D.3d
Ans:D

14.Atomic packing factor of the body centered cubic structure is:
A.74%
B.52%
C.68%
D.34%
Ans:C

15.The radius of the innermost orbit of the hydrogen atom is:
A.h (raise to 2) e 0/pie m e (raise to 2)
B.h(raise to 2) e 0/8 pie m e(raise to 2)
C.m e(raise to 4)/8 e 0(raise to 2) h (raise to 2)
D.m e(raise to 4)/8 pie e0(raise to 2)
Ans:A

16.Water conducting tissue in plants
A.Xylem
B.Chloroplast
C.Nucleus
D.Parenchyma
Ans:A

17.Anemophylly is a type of pollination
A.Insect
B.Animal
C.Wind
D.Bird
Ans:C

18.Expansion of TEM is
A.Transmit Electrical Microtome
B.Transverse Electron Microscope
C.Trasmissible Electron Microtome
D.Transmission Electron Microscope
Ans:D

19.Common name of Psilotum is
A.Horse tail
B.Whisk fern
C.Club moss
D.Water fern
Ans:B

20.Blast of Paddy is caused by
A.Pythium myriotylum
B.Albugo Candida
C.Magnaporthe oryzae
D.Cercospora agerati
Ans:C

21.Which one is a vital stain?
A.Safranin
B.Janus green
C.Phloroglucinol
D.Crystal violet
Ans:B

22.Diacytic stomata seen common in which plant family?
A.Ranunculaceae
B.Cruciferae
C.Rubiaceae
D.Acanthaceae
Ans:D

23.In Asafoetida morphology of useful part is
A.Latex from rhizome
B.Latex from leaf
C.Latex from stem
D.Latex from flower
Ans:A

24.MS medium is
A.Murashige and Schimid
B.Murashif and Skoog
C.Moral and Schimid
D.Murashige and Skoog
Ans:D

25.Water Bloom is caused by
A.Bryophytes
B.Algae
C.Pteridophytes
D.Bacteria
Ans:B

26.Name a fossil gymosperm
A.Rhynia
B.Lepidocarpon
C.Naiadita
D.Williamsonia
Ans:D

27.Example for simple lipid is
A.Fats
B.Lecithin
C.Cephalin
D.Sphingomelins
Ans:A

28.Ratio of complementary gene action is
A.9:3:4
B.9:3:3:1
C.9:7
D.12:3:1
Ans:C

29.Carmine is obtained from
A.Gymnosperm
B.Insect
C.Algae
D.Fungi
Ans:B

30.Anthrax diseased by
A.Virus
B.Bacteria
C.Insects
D.Birds
Ans:B

31.Larval form of sponges
A.Trochophore
B.Giochidium
C.Nauplius
D.Parenchymula
Ans:D

32.Watson and Crick demonstrated
A.Wobble hypothesis
B.One gene one enzyme hypothesis
C.Semi conservative mode of DNA replication
D.One gene one polypeptide hypothesis
Ans:C

33.Example of pseudocoelomate
A.Ascaris
B.Taenia
C.Fasciola
D.Schistosoma
Ans:A

34.Disease due to monosomic condition
A.Patau’s syndrome
B.Turner’s syndrome
C.Down’s syndrome
D.Klinefelter’s syndrome
Ans:B

35.Central Nervous system is formed from
A.Endoderm
B.Mesoderm
C.Ectoderm
D.All of the above
Ans:C

36.Tropical Asian countries are included in which of the following region?
A.Ethiopian region
B.Oriental region
C.Nearctic region
D.Palacarctic region
Ans:B

37.Movement of individual cells into the embryo or out towards its surface
A.Delamination
B.Ingression
C.Intercalation
D.Dispersal
Ans:B

38.A group of potentially interbreeding individuals of a local population
A.Cline
B.Sympatric species
C.Semi species
D.Deme
Ans:D

39.Which is the broadest DNA?
A.A
B.B
C.C
D.Z
Ans:A

40.Microcytic anemia is caused due to
A.Folic acid
B.Riboflavin
C.Vitamin-C
D.Iron
Ans:D

41.Success-entericus is secreted by
A.Goblet cells
B.Crypts of Lieberkuhn
C.Aciner cells
D.Oxyntic cells
Ans:B

42.Which is the function of DNA polymerase?
A.Transcription
B.Splicing
C.Capping
D.Replication
Ans:D

43.Sea Horse belongs to the group
A.Amphibia
B.Reptilia
C.Pisces
D.Mammalia
Ans:C

44.Which is a Protein sequence database?
A.EMBL
B.DDBJ
C.GenBank
D.Swiss-Prot
Ans:D

45.Most abundant immunoglobulin
A.IgA
B.IgM
C.IgG
D.IgD
Ans:C

46.How many groups of order 4 are there upto isomorphism?
A.4
B.3
C.2
D.1
Ans:C

47.The function f(x)={ (x sin 1/x, x not equal to 0)(first row),0,x=0(second raw) is
A.Both differentiable and continuous at x=0
B.Continuous but not differentiable at x=0
C.Differentiable but not continuous at x=0
D.Neither differentiable nor continuous at x=0
Ans:B

48.How many positive integers are there less than or equal to 150 which are relatively prime to 150?
A.40
B.42
C.38
D.44
Ans:A

49.The Fourier series of f(x)={-Pie,-Pie<x<0
X  0<x<pie converges at x=0 to
A.0
B.-Pie
C.Pie
D.-Pie/2
Ans:D

50.The inverse Laplace transform of a raise to 2/ s(s raise to 2 +a raise to 2) is
A.1-sin at
B.1-cos at
C.Sin at + cos at
D.Cos at- sin at
Ans:B

51.The general solution of second order equation x raise to 2 y raise to raise to ‘’+3 x y raise to ‘+y=0 is
A.y=(c 1+c2 x)e raise to –x
B.y=c1e raise to x+c2e raise to –x
C.y=c1x+c2x raise to -1
D.y=(c1+C2 lnx)x raise to -1
Ans:D

52.The value of lim x->0 1/x function x to x(raise to 2) e raist to t raise to 2 ,dt is
A.0
B.2
C.1
D.-1
Ans:C

53.The value of integral of complex function f(z)=e raise to z/z raise to 2-1 over the counter clockwise oriented circle |z|=2 is
A.2 Pie I sin h1
B.2 pie I cos h1
C.2 Pie I e raise to 2
D.2 Pie I e raise to -2
Ans:A

54.The general solution of partial differntial equation u(xy)-u=0 is
A.u(x,y)=c, e(raise to kx)+y/k
B.u(x,y)=c, c(raise to k(x+y))
C.u(x,y)=c,e(raise to kx-y/k)
D.u(x,y)=c,c raise to k(x-y)
Ans:A

55.The sum of series E(Autosum) raise to infinity,n=1 (6/(2n-1)(2n+1)is
A.2
B.6
C.3
D.4
Ans:C

56.The non-homogeneous system of linear equations in matrix form AX=B in ‘n’ unknowns has a unique solution if
A.Rank A=n
B.Rank[AB]=n
C.Rank A=rank[AB]
D.Rank A=rank[AB]=n
Ans:D

57.If F-3xyi-y raise to 2 j,evaluate funtion of c ,F(r) dr
Where C is the curve in the xy-plane y=2x raise to 2 from(0,0) to (1,2)
A.5/6
B.-7/6
C.-7/3
D.5/4
Ans:B

58.The area shared by circles r=2 cos theta and r=2 sin theta is
A.Pie-2
B.2Pie/3-1
C.Pie/4
D.Pie/2-1
Ans:D

59.If alpha,beta,gama are roots of the equation x raise to 3+a x raise to 2+bx+c=0,the value of E alpha raise to 2 beta is
A.3a-bc
B.3c-ab
C.3b-ac
D.-ab
Ans:B

60.For the function y=x raise to 4-4 x raise to 3+10,x=0 is a point
A.Local maximum and no inflection
B.Local minimum and no infelction
C.With inflection and no extrema
D.No extrema and no inflection
Ans:C

61.The radiosotope of hydrogen is
A.Hydrogen
B.Protium
C.Deuterium
D.Tritium
Ans:D

62.Hybridisation of carbon in methane is
A.sp
B.Sp raise to 2
C.Sp raise to 3
D.Sp raise to 3 d
Ans:C

63.The energy production in the Sun and Stars is due to
A.Nuclear fusion
B.Nuclear fission
C.Thermolysis
D.Photolysis
Ans:A

64.An element which does not exhibit allotropy
A.Oxygen
B.Fluorine
C.Sulphur
D.Phosphours
Ans:B

65.Organomagnetism compounds are known as
A.Grignard reagent
B.Wilkinson catalyst
C.Friedal Crafts catalyst
D.Grebbs catalyst
Ans:A

66.Global warming occurs mainly due to increase in concentration of
A.CO
B.CO2
C.SO2
D.SO3
Ans:B

67.Minamata disease is caused by---------poisoning.
A.Cd
B.Co
C.Hg
D.Pb
Ans:C

68.The carbohydrate which cannot be hydrolysed in human digestive system
A.Starch
B.Sucrose
C.Lactose
D.Cellulose
Ans:D

69.The main source of aromatic hydrocarbons is
A.Benzene
B.Coal tar
C.Natural gas
D.Petroleum gas
Ans:B

70.Bakelite is formed by the condensation of phenol with
A.Melamine
B.Glycol
C.Styrene
D.Formaldehyde
Ans:D

71.The temperature above which a gas cannot be liquified by applying pressure,is called
A.Boyle temperature
B.Inversion temperature
C.Critical temperature
D.Limiting temperature
Ans:C

72.Electrolysis of fused salt is used to extract
A.Silver
B.Lead
C.Sodium
D.Iron
Ans:C

73.Emission of light as a result of chemical reaction is
A.Fluorescence
B.Chemiluminescence
C.Phosphorescence
D.Photosensitization
Ans:B

74.---------------is used to provide inert atmosphere.
A.He
B.Ne
C.Ar
D.None
Ans:C

75.Isotonic solution have the same
A.Osmotic pressure
B.Vapour pressure
C.Atmospheric pressure
D.Internal pressure
Ans:A

76.In Wurtz reaction,the metal used is
A.Mg
B.Sn
C.Zn
D.Na
Ans:D

77.Peroxide effect is also known as
A.Steric effect
B.Kharasch effect
C.Electromeric effect
D.Markownikoff’s rule
Ans:B

78.----------is an example of natural fuel.
A.CNG
B.Coal gas
C.Water gas
D.Producer gas
Ans:A

79.Temporary hardness of water is due to the presence of ---------Ca and Mg.
A.Sulphates
B.Chlorides
C.Nitrates
D.Bicarbonates
Ans:D

80.The colour of phenolphthalein in the pH range 8.0-9.8 is
A.Pink
B.Orange red
C.Yellow
D.Colourless
Ans:A

81.Which of the states has the smallest Legislative Council?
A.Jammu Kashmir
B.Telangana
C.Andhra Pradesh
D.Pondicherry
Ans:A

82.Which amendment of Indian Constitution provided for annexation of the state of Sikkim?
A.33
B.34
C.35 & 36
D.37 & 38
Ans:C

83.Joint Sitting of Rajyasabha and Loksabha is presided over by:
A.President
B.Vice President
C.Speaker of Loksabha
D.Speaker of Rajyasabha
Ans:C

84.Constitution Day is celebrated in India to commemorate:
A.Formation of Constituent Assembly
B.Adoption of Constitution by Constituent Assembly
C.Birthday of Dr.Rajendra Prasad
D.Birthday of Dr.B.R.Ambedkar
Ans:B

85.Purview of the legislation popularly known as Sarda Act was:
A.Practice of Sati
B.Widow Remarriage
C.Womens Education
D.Child Marriage
Ans:D

86.Juvenile Justice Boards were established in India in:
A.1976
B.1986
C.2000
D.2015
Ans:C

87.Sugamya Bharat Abhiyan is intended to develop:
A.Rural Roads
B.Rural Communication
C.Facilities for Differently Abled persons
D.Facilities for Tribal people
Ans:C

88.State which paid highest wages under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Programme in 2017?
A.Haryana
B.Kerala
C.Tamilnadu
D.Delhi
Ans:A

89.E-Pos is a software application designed for:
A.Postal System
B.Panchayat Raj
C.Public Administration
D.Public Distribution
Ans:D

90.Who founded the daily Al Ameen?
A.Vakkom Maulavi
B.Mohammed Abdur Rahiman
C.Vaikkom Muhammad Basheer
D.E Moidu Moulavi
Ans:B

91.Sthree Vidya Poshini the poem advocating womens education was written by
A.Brahmananda Sivayogi
B.Ananda Theertham
C.Chattambi Swami
D.Vaikunda Swami
Ans:A

92.Puthiya Manushyan Puthiya Lokam is collection of essays by:
A.M.Govindan
B.Kuttippuzha Krishna Pillai
C.Sukumar Azeekode
D.M.N.Vijayan
Ans:A

93.Who among the following organised womens wing of Atmavidya Sangham at Alappuzha?
A.Arya Pallam
B.Devaki Narikkatteeri
C.K.Devayani
D.C.R.Devaki Amma
Ans:C

94.The Chastity-trial of Nambuthiri women that prevailed upto the beginning of 20th century:
A.Anyonyam
B.Hiranya Garbham
C.Upa Samvada
D.Smartha Vicharam
Ans:D

95.Guruvayur Temple thrown open to the depressed sections of Hindus in
A.1932
B.1936
C.1946
D.1947
Ans:D

96.Rohingyas are mainly the residents of
A.West Bengal
B.North East India
C.Bangladesh
D.Myanmar
Ans:D

97.Industrial group to construct the Statue of Unity in Gujarat:
A.Reliance
B.Larsen & Toubro
C.Tata
D.Adani
Ans:B

98.Dassault Aviation is company based in:
A.France
B.Germany
C.U.S.A
D.U.K
Ans:A

99.By profession Narendra Dabholkar was a
A.Journalist
B.Physician
C.Writer
D.Actor
Ans:B

100.Who won the P.F.A Players’ Player award in 2018?
A.Ngolo Kante
B.Mohammed Salah
C.Christiano Ronaldo
D.Harry Kane
Ans:B




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Man often becomes what he believes himself to be.If I keep on saying to myself that I cannot do a certain thing,it is possible that I may end by really becoming incapable of doing it.On the contrary,if I shall have the belief that I can do it,I shall surely acquire the capacity to do it,even if I may not have it at the beginning.-Mohandas Gandhi

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email