Choose your language

15 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

15-02-2019 ASSISTANT MANAGER (PRODUCTION) PHARMACEUTICAL CORPORATION(IM) KERALA LTD.


ASSISTANT MANAGER(PRODUCTION)
PHARMACEUTICAL CORPORATION(IM)KERALA LTD.
EXAM DATE:15.02.2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.Smruthi is the function of
A.Prana
B.Udana
C.Vyana
D.Samana
Ans:B

2.How much time it takes to digest appropriate quantity of food for a Samagni person?
A.2 yamas
B.3 yamas
C.4 yamas
D.5 yamas
Ans:C

3.Artham is a synonym of
A.Hridayam
B.Masthishkam
C.Yakrith
D.Indriyas
Ans:A

4.Kapha Kopam is caused by
A.Seetha Snigdham
B.Ushna Snigdham
C.Seetha Rooksham
D.Guru Snigdham
Ans:B

5.In Pitha Kopa and Saamapitha condition,Achasnehapanam with ghritham is contraindicated.
A.Statement is wrong
B.Because Pitha will spread all over to make Samjna hani
C.Because ghritha will not be digested
D.Because Ama will increase inspite of Pitha Samana
Ans:B

6.Badhanam & Anubadhanam are the two types of:
A.Grahavesam
B.Marmaghatham
C.Anoushadham
D.Oushadham
Ans:C


7.Which disease develops when sleshma gets seated in Sonitham?
A.Pandu
B.Kushtam
C.Prameham
D.Arbudam
Ans:A

8.Excess use of lavana rasa will cause
A.Vataraktha
B.Srothobandham
C.Gandamala
D.Dhathu balam
Ans:A

9.Which of the following vegarodha does not cause Manyasthambham?
A.Kshavadhu
B.Jrumbha
C.Asru
D.Vamadhu
Ans:D

10.Kushta,Pandu and Sirorogas will be caused by using water from rivers of
A.Mahendragiri
B.Sahyaparvatha
C.Avanthi ranges
D.Pariyathra ranges
Ans:B

11.Which among the following is advised for daily use by healthy people?
A.Yavam
B.Yavakam
C.Anu-yavam
D.Venu-yavam
Ans:A

12.Snanam is advised for those with:
A.Thandra
B.Adhmanam
C.Ajeernam
D.Asyarogam
Ans:A

13.What is advised if the Patient falls unconscious by nasya karmam?
A.Do theekshna nasyam
B.Sprinkle water on the body only
C.Sprinkle water on the face only
D.Do theekshna anjanam
Ans:B

14.This is not a type of  Prathisaranam:
A.Kalkam
B.Rasakriya
C.Choornam
D.Asavam
Ans:D

15.What will be the evening meal advised on the fourth day for a patient who had Madhya Suddhi?
A.Krithayoosham
B.Akrithayoosham
C.Vilepi
D.Mamsa rasam
Ans:A

16.What shall be the property of Virechana Oushadha for a patient with Snehotklesam?
A.Snigdha Virechana
B.Rooksha Virechana
C.Theekshan Virechanam
D.Mrudu Virechanam
Ans:B

17.Which among this is a property of Sthambhanonshadham?
A.Laghu
B.Guru
C.Snigdham
D.Sthiram
Ans:A

18.How many day’s interval is advised for annvasana after Virechanam?
A.3 days
B.7 days
C.14 days
D.21 days
Ans:B

19.What is advised for a patient with low digestive fire,incomplete digestion of Sodhana medicine consumed,incomplete purification and tired by doshas but not by Sodhana?
A.Langhanam
B.Swedanam
C.Yavagu
D.Ushnodakam
Ans:A

20.Rookshanam is advised prior to snehanam in fatty people etc.,because
A.Asatmya sneham makes doshotklesam
B.Rookshanam makes agnideepti
C.Rookshanam makes doshoklesam
D.Asatmya sneham makes doshasamanam
Ans:A

21.According to Ashtanga Hridaya Kshatakasa has the following clinical features:
A.Parvabheda and Kateegraha
B.Sushkakasa
C.Kateegrha and Balakshaya
D.All the above
Ans:A

22.According to Charaka Samhita,lavana mutra is seen in
A.Kalameha
B.Neelameha
C.Raktameha
D.Manjishtameha
Ans:C

23.According to Madhava Nidana Hritkantadaha and Aruchi are specifically seen in
A.Raktapita
B.Amlapita
C.Pitaja Kasa
D.Pitaja Chardi
Ans:B

24.According to Charaka Samhita,in prameha,due to apatharpana ,following lakshanas are seen
A.Gulma and Jwara
B.Jwara and Kshaya
C.Mehanavasthishoola
D.All the above
Ans:C

25.According to Susruta Samhita,’Krichramutrapureeshatwam’ is mentioned under
A.Vatika Gulma
B.Gudagata Vata
C.Avarana of Apana
D.Pakwasayagatavata
Ans:D

26.As per Ashtanga Hridaya,Sankhathoda  and Sirobhrama are the lakshanas of
A.Vatika Trishna
B.Vatika Chardi
C.Vatika Arsas
D.Vatika Moorcha
Ans:A

27.As per Susruta Samhita,’Ucharito mutritascha na shantimatigachati’is a feature of
A.Ama Schoola
B.Vit Schoola
C.Hrit Shoola
D.Vasti Shoola
Ans:B

28.As per Madhava Nidana,’Prachalitha Bhruva’is an asadhya lakshana of----------disease.
A.Apasmara
B.Udavarta
C.Unmada
D.Rajayakshma
Ans:A

29.According to Charaka Samhita,Sukta paka is mentioned under ----------disease.
A.Sannipata Arsas
B.Vatika Grahani
C.Pitaja Grahani
D.Pitaja Atisara
Ans:B

30.As per Susrutha Samhita,Avykta Vacha is a lakshana of ----------Swarasada.
A.Medoja
B.Kaphaja
C.Kshayaja
D.Tridoshaja
Ans:D

31.What is the dosha involvement of Haridraka jwara told in Madhava Nidana?
A.Pita Kapha
B.Vata Pita
C.Pita
D.Tridosha
Ans:D

32.In which mutraghata roga,Mutravitsangam is seen as per Charaka Samhita?
A.Vatavasti
B.Vidvighata
C.Vatakundalika
D.Mutrotsanga
Ans:C

33.As per Charaka Samhita,which among the following mamsavarga is not indicated in vata kapha dominant Rajayakshma?
A.Prasaha
B.Vishkira
C.Pratuda
D.Dhanwaja
Ans:A

34.Which of the following lepa is mentioned as ‘Sheethapithodardakotan saptahadeva nasayeth’in Chakradatha?
A.Rajavrikshapatra
B.Lajjalu
C.Kakamachi
D.None of these
Ans:D

35.According to Charaka Samhita,which among the following is not present in Tailapanchaka?
A.Erandataila
B.Gomutra
C.Bastamutra
D.Aranala
Ans:C

36.As per Ashtanga Hridaya,Drakshadi kwadha has--------doshahara property.
A.Pita
B.Vatapita
C.Sannipatha
D.Pitakapaha
Ans:B

37.As per Charaka Samhita,Swethakaraveerarasa,gomutra,chitraka and vidanga are present in a taila yoga that is specifically indicated in
A.Kushta
B.Switra
C.Kushta and Switra
D.Switra and Visarpa
Ans:A

38.As per Ashtanga Hridaya,----------drug is not included for preparing snana udaka in sopha.
A.Nimba
B.Punarnava
C.Gokshura
D.Naktamala
Ans:C

39.As per Charaka Samhita,----------Sarpirguda is not indicated in the management of ----------disease.
A.Pitaja Swarabheda
B.Pitaja Trishna
C.Pitaja Hridroga
D.Kshataksheena
Ans:B

40.As per Ashtanga Hridaya,lepana of Moolaka Beeja with takra is indicated in
A.Charmadala
B.Dadru
C.Kitibha
D.Vicharchika
Ans:B

41.As per Ashtanga Hridaya,’Puna Ksheeram puna vasti punareva virechanam’is applied in the management of
A.Pitaja Gulma
B.Pitaja Vatarakta
C.Pitaja Grahani
D.Pitaja Udara
Ans:D

42.’Paani Tapa’ is specially indicated by Susruta in the treatment of
A.Tuni
B.Pratuni
C.Anaham
D.Adhmanam
Ans:D

43.Bhadrasriyadi gana is mentioned by Charaka in the context of---------disease.
A.Raktapita
B.Kamala
C.Pitaja Pandu
D.Pitaja Unmada
Ans:A

44.Kokilaksha nirooha is specifically indicated in------------disease.
A.Kushta
B.Vidradi
C.Vatarakta
D.Vatavyadi
Ans:C

45.Dridatha(strength)of the body is achieved by practicing
A.Mudra
B.Prathyahara
C.Pranayama
D.Asana
Ans:D

46.Which of the following is not included under shadkarma?
A.Dhyana
B.Nethi
C.Vasthi
D.Kapalabhathi
Ans:A

47.Types of Kumbhaka is------in number.
A.7
B.8
C.9
D.5
Ans:B

48.Moksha can be achieved by the practice of
A.Simhasana
B.Padmasana
C.Sidhasana
D.Bhadrasana
Ans:C

49.The total number of mudras is
A.24
B.25
C.23
D.22
Ans:B

50.--------is useful in preventing eye diseases.
A.Kapalabhathi
B.Nethi
C.Dhouthi
D.Thratakam
Ans:D

51.Jalasanthrasa is an asadhya lakshana of ---------visha.
A.Lootha
B.Vrischika
C.Mooshika
D.Alarka
Ans:D

52.’Khair vaman sonitham krishnam’can be observed in
A.Manthavisha Vrischika
B.Madhyavisha Vrischika
C.Mahavisha Vrishika
D.Darveekara Visha
Ans:C

53.-------------can be used for malingering purposes.
A.Kupeelu
B.Langali
C.Karavereram
D.Arkam
Ans:D

54.Kakapada is indicated in--------darveekara vishavega.
A.7th
B.6th
C.8th
D.5th
Ans:A

55.’Durbale harithe shoone jayathe cha asya lochane’ can be seen in -----sthavara vishavega.
A.2nd
B.3rd
C.4th
D.5th
Ans:B

56.Avyaktharasa is mentioned as vishaguna by
A.Susrutha
B.Vagbhata
C.Charaka
D.Sarghadhara
Ans:B

57.The total number f sthavara visha adhishtanas is
A.9
B.8
C.10
D.11
Ans:C

58.The total number of dushtavrana according to Vagbhata is
A.15
B.14
C.12
D.13
Ans:A

59.Sandhivislesha is seen in
A.Athikshiptha
B.Thiryakshiptha
C.Avakshiptha
D.Vislishta
Ans:C

60.Sambookavartha is a----------bhaganthara.
A.Vathakaphaja
B.Kaphaja
C.Thridoshaja
D.Pithakaphaja
Ans:C

61.The total number of sasthras(surgical instruments)according to Ashtangahrudaya is
A.27
B.28
C.26
D.25
Ans:C

62.Appearance of blackish spots on skin without pain can be seen in---------type of kshudraroga.
A.Charmakeela
B.Masaka
C.Jathumani
D.Thilakalaka
Ans:D

63.The doshaswabhava of sathaponaka guhyaroga according to Ashtangahrudaya is
A.Vathapitha
B.Vathakapha
C.Pithakapha
D.Vatharaktha
Ans:D

64.The quantity of pippali in Guggulupanchapala choorna is
A.5 Palas
B.1 Pala
C.1 Karsha
D.2 Palas
Ans:B

65.One among the following Madhya is not good for increasing the quantity of breast milk as per the opinion of vagbhata
A.Poushtika
B.Maireya
C.Seedhu
D.Varuni
Ans:C

66.According to Susrutha Samhitha,akaala pravaahanam causes following problems in child,EXCEPT:
A.Mukatwa
B.Badhiryam
C.Sosham
D.Hridroga
Ans:D

67.One among the following is NOT included in Tetralogy of Fallot:
A.Dextraposition/Over riding of aorta
B.Atrial septal defect
C.Right ventricular outflow tract obstruction
D.Right ventricular hypertrophy
Ans:B

68.According to Vedanadhyaya,a sudden loud laughing in a kid is indicative of
A.Unmada
B.Apasmara
C.Jwara
D.Atisara
Ans:B

69.Madhuram,snigdham,brimhanam,balavardhanam,pleasing to manas are features of
A.Rasayana drug
B.Hridya drug
C.Vajeekarana drug
D.Vatahara drug
Ans:C

70.As per Ashtanga hridaya,’Vridhopi tharunayate’is the effects described in vajeekarana context for the drug.
A.Aswagandha
B.Shashtika odanam
C.Punarnava
D.None of these
Ans:B

71.Rsayana effect of mandukaparni is best in
A.Kalka
B.Swarasa
C.Churnam
D.Kwatha
Ans:B

72.Strong teeth up to the death of the individual is the effect attributed to the rasayana drug
A.Thila
B.Guduchee
C.Aswagandha
D.Gokshura
Ans:A

73.Kapha and rakta together makes its disease at thalumoola which is soft and similar to matsyabasti.
A.Thalu pitika
B.Galashuntika
C.Rohinee
D.Kantasaaluka
Ans:B

74.Vaaso gurooshnam sirasa:sughanam pariveshtanam II these verses are related to
A.Treatment of nasal diseases
B.Treatment of head diseases
C.Treatment of eye diseases
D.Treatment of throat diseases
Ans:A

75.One among the following is NOT a chedya netra roga:
A.Sirapidaka
B.Sirajaala
C.Suklarma
D.Pothakee
Ans:D

76.One among the following is sukla mandala roga:
A.Nimesha
B.Parvanika
C.Valasagrathita
D.None of these
Ans:C

77.Kshavathu and udgaara vegadharanam at the time of intercourse is leading to
A.Upaplutha
B.Pariplutha
C.Udavartinee
D.None of these
Ans:B

78.One among the following is NOT an ingredient of pushyanuga churna as per charaka samhitha:
A.Paatha
B.Ativisha
C.Lodram
D.Neelolpalam
Ans:D

79.In which month of gestation all indriyas,sarva anga avayava are formed simultaneously as per charaka samhitha?
A.Third month
B.Fourth month
C.Fifth month
D.Sixth month
Ans:A

80.One among the following is a mahruja bhava according to charaka sambitha:
A.Sira
B.Dhamanee
C.Loma
D.Twak
Ans:D

81.The Constitution descibes various fundamental duties of citizen in
A.Part IV-A(Article 51.A)
B.Part III-C(Article 12 B)
C.Part V-A(Article-51.B)
D.Part IV-B(Article 61.A)
Ans:A

82.Number of Directive Principles of State Policy that are granted in Indian Constitution:
A.21
B.20
C.24 W
D.31
Ans:B

83.The person who wrote the first biography of Sree Narayana Guru:
A.Dr.Palpu
B.Moorkkoth Ramunni
C.Moorkoth Kumaran
D.Mithavathi Krishnan
Ans:C

84.The work poses a social criticism against the rotten customs among the Namboodiries and Nairs and discuss the necessity of acquiring English education in the changing social relations is
A.Darmaraja
B.Premamritham
C.Mayurasimhasanam
D.Indulekha
Ans:D

85.The leader started fast unto death at Guruvayoor temple from 21st September,1932,to open the gates of the temple to all hindus was
A.Mannath Padmanabhan
B.A.K.Gopalan
C.P.Krishnapilla
D.K.Kelappan
Ans:D

86.The owner of the sixty percent of the total cultivable land at Pookkottur in the Eranad Taluk in 1921 was
A.British government
B.Ali Musliar
C.The Nilambur Raja
D.Variam Kunnath Kunhahammed Haji
Ans:C

87.The person who founded a press at Anchutengu in 1904 and published the ‘Swadeshabhimani’newspaper
A.Ramakrishnapilla
B.Vakkom Abdul Khader Moulavi
C.Pulayan Ayyappan
D.Vagbhatananda
Ans:B

88.’One caste,One religion and One God for Man’ was the massage of Sree Narayana Guru,he initiated a social reform movement through the
A.Aruvippuram installation
B.Establishment of Adwita Ashramam
C.Sadhujana Paripalana Sangam
D.Champazhanthi installation
Ans:A

89.The Public Service Broad Casting Day is observed every year on
A.November 12
B.October 12
C.September 12
D.December
Ans:A

90.Pedogenesis deals with
A.The formation of forests
B.The formation of soil
C.The formation of river
D.The formation of cloud
Ans:B

91.National Rural Livelihood Mission NRLM(Aajeevika) was launched by the Ministry of Rural Development,Government of India in
A.September 2010
B.June 2010
C.June 2011
D.August 2011
Ans:C

92.The National Food Security Bill passed by Loksabha on 20th August,2013 as
A.Bill No.209 of 2013
B.Bill No.99c of 2013
C.Bill No.109c of 2013
D.Bill No.199 of 2013
Ans:C

93.The person known as the father of the library movement in the Indian state of Kerala
A.Sir.Hanstoans
B.Dr.K.C.Chacko
C.P.N.Paniker
D.Ramen Nair R
Ans:C

94.Indecent Representation of Women(Prohibition)Act passed on
A.1983
B.1985
C.1988
D.1986
Ans:D

95.A Malayalam poet,who received the third highest civilian award in the Republic of India,Padma Bhushan in 1954
A.Kumaran Asan
B.Vallathol Narayana Menon
C.Ulloor S Paramewswara Iyer
D.G.Sankara Kurup
Ans:B

96.When the Mappilas attacked British government with inspiration of Alavi Mouladhavila,who provided military practice with gun and sophiscated weapons ensuring a new generation capable for war.Alavi Mouladhavila popularly known as
A.Mampuram Thangal
B.Makthi Thangal
C.Abdul Khader Moulavi
D.Ali Musliar
Ans:A

97.KIIFB stands for
A.Kerala Industrial Investment Fund Board
B.Kerala Institute of Investment Financial Banking
C.kerala Infrastructure Investment Fund Board
D.Kerala Infrastructure Investment Financial Banking
Ans:C

98.Chattambi Swamikal is well remembered as who initiated the social reforms movement among.
A.Brahmins
B.Ezhavas
C.Dalits
D.Nairs
Ans:D

99.The world’s biggest health mission by the government of India,which was inaugurated at Ranchi,Jharkhand.
A.Ayushman Bharath-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana
B.Swatch Bharath Abhiyan
C.Pradhan Mantri Swasthy Suraksha Yojana
D.Janani Suraksha Yojana
Ans:A

100.Trissur Pooram was introduced by
A.Sakthan Tampuran
B.Pazhazi Raja
C.Marthandha Varma
D.Paliathachan
Ans:A





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The successful man will profit from his mistakes and try again in a different way.-Dale Carnegie.

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email