Choose your language

26 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

26-02-2019 HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER(JUNIOR) JOURNALISM


HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER(JUNIOR)
JOURNALISM,KERALA HIGHER SECONDARY EDUCATION
EXAM DATE:26-02-2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.The first Indian man to win Asian Marathon Championship
A.I.M.Gopikrishna
B.Gopi Thonakal
C.Milka Singh
D.Anil Sinha
Ans:B

2.Who was the first Non-Brahmin to ring the temple bell of Guruvayur?
A.K.Kelappan
B.Ayyankali
C.P.Krishna Pillai
D.C.Kesavan
Ans:C

3.On which day observed as World Fisheries Day?
A.Nov.21
B.Nov.15
C.June 25
D.April 22
Ans:A

4.Original name of Thycaud Ayya
A.Ramayyan
B.Nanu Moopan
C.Sivanandan
D.Subharayan
Ans:D

5.Who introduced Pidiyari System in Kerala?
A.Kuriakose Elias Chavara
B.Mar Sapir iso
C.Poikayil Yohannan
D.Dr.Abraham Malpan
Ans:A

6.Who is known as Madan Mohan Malavya of Kerala?
A.V.T.Bhattathiripad
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru
D.Mannath Padmanabhan
Ans:D

7.The American writer who won Man Booker Prize in 2017
A.Samuel George
B.George Saunders
C.Steephenson
D.Thomas James
Ans:B

8.Name the leader who participated in the ‘Rajadhani March’ held in 1938 to Kawadiyar palace
A.Anna Chandi
B.Arya Pallam
C.Akkamma Cheriyan
D.Sethulakshmi
Ans:C

9.Founder of Chera Mahajana Sabha
A.Brahmananda Sivayogi
B.Pampadi John Joseph
C.Abraham Malpon
D.A.K.Gopalan
Ans:B

10.Where did India International Science Festival 2017 took place?
A.Mumbai
B.Jharkhand
C.Chandigarh
D.Chennai
Ans:D

11.Which is not a characteristic of teaching?
A.An interactive process
B.Attitude of teacher is important
C.A professional activity
D.A specialised task
Ans:B

12.Identify an advantage of objective type questions.
A.Standardisation is possible
B.Provide qualitative interpretation
C.Measure originality and initiative
D.Measure conceptual calarity
Ans:A

13.Which is not a professional development activity of teacher?
A.Publication of research articles in journals
B.Participation in orientation programmes
C.Presentation of paper in seminars
D.Valuation of answer scripts
Ans:D

14.’Scaffolding’ and ‘Zone of Proximal Development’ are the terms associated with
A.Behaviourism
B.Cognitivism
C.Social constructivism
D.Discovery learning
Ans:C

15.The inductive method in teaching indicates
A.Presentation of whole area at first and focusing to special problems later
B.Presenting the specific issues at first and gives general idea later
C.Brain storming of ideas without preparation
D.Demonstrating specific skills in teaching
Ans:B

16.Identify a purely  quantitative research
A.Historical
B.Philosophical
C.Survey
D.Case study
Ans:C

17.In the process of research,’Formulation of Hypothesis’ is followed by
A.Survey of Related Literature
B.Analysis of Data
C.Collection of  Data
D.Selection of Research Tools
Ans:D

18.Interview schedule is a
A.Research method
B.Measurement technique
C.Tool for data collection
D.Data analysis technique
Ans:C

19.The research in which the independent variables cannot be manipulated is
A.Non-experimental research
B.Experimental research
C.Fundamental research
D.Exploratory research
Ans:A

20.Identify a secondary source for research
A.Oral testimony
B.Report of an interview
C.Remains
D.Original records
Ans:B

21.The Supreme Court held that Preamble is a part of the Indian Constitution in the
A.Berubari Union Case
B.Golak Nath Case
C.Kehar Singh Case
D.Kesavananda Bharati Case
Ans:D

22.Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List I
a.Protection in respect of conviction for offences
b.Freedom not to pay taxes for expenses on religious promotion
c.Abolition of titles except military and academic distinctions
d.Prohibition of Traffic in Human beings
List II
i.Article 23
ii.Article 20
iii.Article 27
iv.Article 18
A.Codes a(iii)b(ii)c(i)d(iv)
B.i,ii,iii,iv
C.iv,I,ii,iii
D.ii,iii,iv,i
Ans:D

23.The Legislative Council of a State can be created or abolished by Parliament on the recommendation of the
A.President of India
B.Governor
C.State Legislative Assembly
D.Prime Minister
Ans:C

24.In case of a conflict between the Central and State law on a subject in the Concurrent List
A.The Central law prevails
B.The State law prevails
C.Both laws stand nullifield
D.The law which was passed first prevails
Ans:A

25.The President of India can declare National Emergency due to
A.Internal disturbances
B.War or external aggression or armed rebellion
C.Break down of constitutional machinery
D.None of these
Ans:B

26.Kerala State Information Commission was constituted on
A.’12^(th)’June 2005
B.’19^(th)’December 2005
C.’12^(th)’October 2005
D.’19^(th)’ July 2005
Ans:B

27.As per the Protection of Woman from Domestic Violence Act 2005,a child is a person below the age of
A.14 years
B.16 years
C.21 years
D.18 years
Ans:D

28.The National Food Security Act 2013 aims to provide highly subsidized foodgrains to approximately
A.25% of India’s population
B.50% of India’s population
C.Two thirds population of India
D.One third population of India
Ans:C

29.The Transplantation of Human Organs and Tissues Rules in India were enacted in
A.2014
B.2012
C.2010
D.2016
Ans:A

30.The Rural Landless Employment Guarantee Programme was introduced during the
A.’9^(th)’Five Year Plan
B.’8^(th)’Five Year Plan
C.’6^(th)’Five Year Plan
D.’7^(th)’Five Year Plan
Ans:C

31.The decision to save or not to save information in long-term memory is
A.Selective attention
B.Selective retention
C.Selective perception
D.Selective recall
Ans:B

32.The theory that contends technology drives historical change is
A.Information Explosion
B.Information overload
C.Technological determinism
D.Communication revolution
Ans:C

33.The psychological conflict that results within a person when he/she holds clashing belief,or when his/her actions and beliefs are opposed to each other is
A.Cognitive dissonance
B.Archetypes
C.Cognitive resonance
D.Conflict theory
Ans:A

34.In a media context the tendency of reporters or other media professionals to adopt the ideas and attitudes of the groups they cover or with which they have a great deal of contact is
A.Mass culture
B.Socialization
C.Media literacy
D.Acculturation
Ans:D

35.The theory which argues that seeing scenes of violence will actually stimulate an individual to behave more violently afterwards
A.Bullet theory
B.Cultivation theory
C.Stimulation theory
D.Spiral of silence
Ans:C

36.Disseminate a media text,narrowly by focussing on particular discrete groups is known as
A.Cultural communication
B.Narrowcast
C.Group communication
D.Interpersonal communication
Ans:B

37.A communication which is intentional,purposeful and goal directed,persuading or influencing another to do something is a
A.Rhetorical communication
B.Persuation
C.Propaganda
D.Public opinion
Ans:A

38.The first person to write a daily political column for five decades,called “Over a cup of Tea”was
A.Kuldip Nayyar
B.Khuswant Singh
C.Pothen Joseph
D.T.J.S.George
Ans:C

39.When freedom dawned on August 15,1947,this newspaper wrote in its editorial column.”If is dawn,cloudy thought it is,presently sunshine will break.” Name the newspaper.
A.Amrita Bazar Patrika
B.Statesman
C.The Hindu
D.The Pioneer
Ans:A

40.The editor of the newspaper ‘Calcutta Chronicle’ was
A.Robert Knight
B.St.Francis Xavier
C.James Augustus Hicky
D.James Silk Buckhingham
Ans:D

41.On August 1,1920 Gandhiji wrote an obituary in the Young India,it reads,” A great among men has fallen.The voice of the lion is hushed……His patriotism was a passion with him………..in the battle of freedom,he gave no quarter and asked for more”,identify the person.
A.Maulana Abul Kalam Azad
B.Bal Gangadhar Tilak
C.Raja Ram Mohan Roy
D.Motilal Nehru
Ans:B

42.The first newspaper in Malayalam to start an online edition
A.Kerala Kaumudi
B.Mathrubhumi
C.Deepika
D.Malayala Manorama
Ans:C

43.’The sole aim of journalism should be service’-was the vision of
A.Sivaram
B.Chalapati Rau
C.Sadanand
D.Gandhiji
Ans:D

44.The person who occupied the editorial chair of India’s two leading newspapers,’The Times of India’ and ‘The Indian Express’.
A.B.G.Verghese
B.Frank Moraes
C.Ramnath Goenka
D.Arun Shourie
Ans:B

45.The donation of funds,products and services to various causes from the part of an organization to be socially responsible is known as
A.Corporate philanthrophy
B.Corporate identity
C.Corporate image
D.Corporate identity
Ans:A

46.’Crystallizing Public Opinion’the first book on public relations was written by
A.Edward L.Bernays
B.Ivy Lee
C.Henry Ford
D.P.T.Barnum
Ans:A

47.National Public Relations Day is celebrated on
A.February 18
B.May 21
C.April 21
D.March 26
Ans:C

48.The nodal agency of the central Government to disseminate information to the print and electronic media on Government policies and programmes is
A.Press Council of India
B.United News of India
C.Press Trust of India
D.Press Information Bureau
Ans:D

49.An interesting area of PR,or a strategy used to raise public consciousness and influence policy makers in areas like environment,human rights,education etc.is’’
A.Lobbying
B.Marketing specialists
C.Press release
D.Corporate communication
Ans:A

50.An organisation of advertising agencies to safeguard the rights of people from the field of advertising in Kerala
A.Kerala Advertising Agencies Association(K3A)
B.Kerala Association of Advertisers
C.Kerala Advertisers
D.Mudra
Ans:A

51.The process where several media channels come together to exist and operate in synergy in a single device is
A.Media integration
B.Media imperialism
C.Media monopoly
D.Media convergence
Ans:D

52.Which of the following is NOT a requirement of a good news story?
A.It must be truthful
B.It must be dramatic
C.It must be objective
D.It must be fair
Ans:B

53.What is an embargo?
A.A news story which has no end
B.A ship,which often comes late
C.A ban on news report before a specific date
D.None of these
Ans:C

54.Using the inverted pyramid formula for news writing,you begin by
A.Slowly giving the facts of the story
B.Stating who was involved
C.The most unimportant facts
D.Summarizing the most important facts
Ans:D

55.Which of the following is NOT among the most common shapes for organizing a news story?
A.The inverted pyramid
B.The martini glass
C.The kabob
D.The champagne glass
Ans:D

56.In broadcasting,how are stories measured?
A.In hours and minutes
B.By the number of words
C.In minutes and seconds
D.By the number of paragraphs
Ans:C

57.What is attribution?
A.A description of what a photo is about
B.Giving a source credit for a quote
C.A mistake a reporter can get sued for
D.The best qualities of a news story
Ans:B

58.Identification marks written on the top of news story page is called
A.Credit line
B.Embargo
C.Slug line
D.Tip
Ans:C

59.Newspaper’s masthead is called
A.Flag
B.Sub-heading
C.Headline
D.Banner
Ans:A

60.Press is subject to the restrictions that are provided under the Article------------of the Indian Constitution.
A.19(1)
B.19(2)
C.19(3)
D.19(4)
Ans:B

61.Indecent Representation of Women(Prohibition) Act was enacted in the year
A.1986
B.1987
C.1977
D.1978
Ans:A

62.Time limit for providing information under RTI Act concerning the life and liberty of a person is
A.24 hours
B.48 hours
C.30 days
D.7 days
Ans:B

63.A morgue is a
A.Photo Archive
B.News Library
C.Back volume stock
D.Printing machine stand
Ans:B

64.Condensing a story is generally referred to as____________in the newspaper offices.
A.Re-writing
B.Miniaturizing
C.Shortening
D.Boiling down
Ans:D

65.Which Article of the Constitution of India provides protection against arbitrary arrest or unlawful arrest?
A.Article 14
B.Article 32
C.Article 22
D.Article 19
Ans:C

66.If you have decided to publish a newspaper,the first step would be to register it with the
A.Registrar of Newspapers
B.Press Council of India
C.INS
D.Registrar General
Ans:A

67.---------------is the first step in the research process.
A.Data collection
B.Definition of the problem
C.Analysis of data
D.Review of literature
Ans:B

68.A single value that represents a typical score in a distribution is known as
A.Limited value
B.Terminal factor
C.Critical value
D.Central tendency
Ans:D

69.The hypothesis which is assumed to be true is known as
A.Level of significance
B.Null hypothesis
C.Alternative hypothesis
D.None of the above
Ans:B

70.Intervening variable is also known as---------variable.
A.Dependent
B.Control
C.Systematic
D.Cumulative
Ans:B

71.New media have facilitated the type of communication which is
A.Abstract
B.Conceptual
C.Public
D.Interactive
Ans:D

72.Scientific research in mass communication demands the demonstration of
A.Continuity
B.Permanence
C.Transitivity
D.Co-variation
Ans:D

73.Which of the following is NOT an area of responsibility for people who work in an advertising  agency?
A.Printing
B.Creativity
C.Reasearch
D.Buying
Ans:A

74.The first printed advertisements were single sheets,printed on one side that today would be called
A.Barrages
B.Fliers
C.Brochures
D.Flights
Ans:B

75.The first advertising agency was set up by
A.Guitenberg
B.Volney Palmer
C.Kuleshov
D.E.S.Porter
Ans:B

76.An advt.that works over time to build a company’s image and increase consumer awareness is called a/an
A.Primary demand ad
B.Selective demand ad
C.Direct action ad
D.Indirect action ad
Ans:D

77.The idea that the role of the media is to support national interests for economic and social development and to support national unity,stability and cultural integrity is called
A.Political activism
B.Developmental journalism
C.Social responsibility
D.None of the above
Ans:C

78.An organization that specializes in the actual creation of ads is called a
A.Full-service agency
B.Media buying service
C.Creative boutique
D.None of the above
Ans:A

79.The most expensive ads to produce are those for
A.Television
B.Radio
C.Magazines
D.Direct mail
Ans:A

80.ISBS stands for
A.Indian State Broadcasting Service
B.Indian State Broadcasting Sector
C.Indiana State Broadcasting Supplier
D.Indian State Broadcasting Corporation Service
Ans:A

81.How many radio were functioning in Indian territory after bifurcation of India in 1947?
A.Nine
B.Eight
C.Seven
D.Six
Ans:D

82.In broadcast media,personnel,budgets and equipment are the responsibility of the
A.Executive producer
B.Assignment editor
C.Managing editor
D.News director
Ans:C

83.In broadcast media,a news producer
A.Decides which stories are covered,who covers them and how they are covered
B.Decides the order in which stories appear in the newscast
C.Determines the amount of time each story is given
D.All the above
Ans:D

84.Political broadcasting in Public Service Broadcasting has been introduced in
A.1977
B.1967
C.1987
D.1997
Ans:A

85.Where is the Film and Television Institute of India situated?
A.Chennai
B.Delhi
C.Mumbai
D.Pune
Ans:D

86.Full name of Phalke is
A.Dhundiraj Govind Phalke
B.Dada Sahib Phalke
C.Dhanraj Govindu Phalke
D.Dada Govind Phalke
Ans:B

87.A page usually inside the cover,that opens out mostly to accommodate extra advertising is called
A.Insert
B.Opener
C.Gatefold
D.Footer
Ans:C

88.OTS score stands for
A.Opportunity To Sell
B.Opportunity To Send
C.Opportunity To Subscribe
D.Opportunity To See
Ans:D

89.Feature articles in magazines that tells real life stories in which the subject overcomes difficult personal situations are called--------stories.
A.WIN
B.TAM
C.TOT
D.DART
Ans:C

90.LUCA is a Malayalam online magazine dedicated for
A.Mathematics
B.Language
C.Science
D.Social Science
Ans:C

91.--------------is the Editor of Economic and Political Weekly.
A.Paranjoy Guha Thakurta
B.Prannoy Roy
C.Vinod Jose
D.Gopal Guru
Ans:D

92.Radio Times weekly was a broadcast listing magazine associated with
A.CNN
B.TIMES
C.SUN
D.BBC
Ans:D

93.-----------is report to track the performance of magazine brands beyond the printed page looking at audiences for magazines across digital media.
A.Mag Review
B.Mag Media Online
C.Magazine Media 360 Degree
D.BBS
Ans:C

94.Dow Jones & Company is the publisher of
A.Economist
B.Bloomberg
C.Wall Street Journal
D.Financial Times
Ans:C

95.Development as Freedom is written by
A.Kuldeep Nayyar
B.Arun Shourie
C.Shekhar Gupta
D.Amartya Sen
Ans:D

96.The Columnist of “Swaminomics” is
A.Mani Sankar Iyer
B.M.S.Swaminathan
C.Swaminathan Anklesaria Aiyar
D.Subramanian Swami
Ans:C

97.NABARD is
A.National Agricultural Bank for Rural Development
B.National Agricultural Bank for Rural Diversity
C.National Bank for Agriculture and Rural Development
D.National Board for Agricultural and Rural Development
Ans:C

98.A stock market in which share price falls steep is
A.Bull
B.Flat
C.Base
D.Bear
Ans:D

99.World’s largest circulated financial newspaper is
A.Wall Street Journal
B.Financial Times
C.The Nikkei
D.The Yomiuri Shimbun
Ans:C

100.T.N.Ninan is the Chairman of
A.Dhanam
B.Dhanakaryam
C.Business Standard
D.Business Line
Ans:C




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Striving for success without hard work is like trying to harvest where you haven't planted.-David Bly.

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email