Choose your language

11 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

03-02-2019 JUNIOR CLERK,COOPERATIVE SERVICE EXAM BOARD


JUNIOR CLERK,COOPERATIVE SERVICE EXAM BOARD
EXAM DATE:03-02-2019

Which word or words in the options under questions 1 to 14 will fill up the respective blanks correctly.
1.They sell----------dresses in that store.
A.Lady
B.Lady’s
C.Ladie’s
D.Ladies’
Ans:D

2.A-------of elephants------arranged for the festival
A.Herd,was
B.Group,was
C.Flock,were
D.Troop,were
Ans:A

3.She hid the presents-----a blanket
A.Below
B.Beneath
C.Under
D.By
Ans:C

4.Whenever she has spare time,she enjoys--------television.
A.Watch
B.Watching
C.To watch
D.To watching
Ans:B

5.I-------here for almost an hour.
A.Was waiting
B.Have been waiting
C.Am waiting
D.Waited
Ans:B

6.-------had he set foot on the street,when he was knocked down by a car.
A.As soon as
B.No sooner
C.Hardly
D.Almost when
Ans:C

7.It is high time that you
A.Work hard
B.Worked hard
C.Start working hard
D.Start to work hard
Ans:B

8.Every boy and every girl--------present for the function
A.Is
B.Are
C.Have
D.Were
Ans:A

9.I write down her phone number in case
A.I forget it
B.I forgot it
C.I will forget it
D.I may forget it
Ans:B

10.I found it difficult to find a suitable-------------for my son.
A.Accomodation
B.Accomodation
C.Accommodation
D.Acommodation
Ans:C

11.A number of priceless works of art-------in the earthquake.
A.Have destroyed
B.Had destroyed
C.Was destroyed
D.Were destroyed
Ans:D

12.You are not to admit anyone who--------a ticket.
A.Do not have
B.Does not have
C.Had not
D.Have not
Ans:B

13.Ass brays,crow
A.Cries
B.Crows
C.Caws
D.Screeches
Ans:C

14.He deals----------electrical goods
A.With
B.In
C.On
D.For
Ans:B

15.Which of the following is the correct passive form of ‘I knew him’?
A.He is known to me
B.He is known by me
C.He was known to me
D.He has known to me
Ans:C

16.He finished his exercise and put away his books.This is a
A.Simple sentence
B.Complex sentence
C.Compound sentence
D.Imperative sentence
Ans:C

17.Identify the correct statement
A.When I shall come to Madras,I shall meet you
B.When I will come to Madras,I shall meet you
C.When I comes to Madras,I will meet you
D.When I come to Madras,I shall meet you
Ans:D

18.Which tense form is used in the sentence “He has been sleeping for five hours”?
A.Present indefinite
B.Present continuous
C.Present perfect
D.Present perfect continuous
Ans:D

19.Choose an appropriate question tag for the statement,”Barking dogs seldom bite”?
A.Don’t they?
B.Do they?
C.Will they?
D.Aren’t they?
Ans:B

20.Identify from the following the most appropriate indirect speech of the sentence:
The teacher taught,’A stitch in time saves nine’
A.The teacher teaches that a stitch in time saved nine
B.The teacher taught that a stitch in time saves nine
C.The teacher taught that a stitch in time would save nine
D.The teacher taught that a stitch in time will save nine
Ans:B

21.The researchers of which country have developed the worlds first bio electronic medicine?
A.United States
B.France
C.Germany
D.Japan
Ans:A

22.Name the fund which was formed to aid families of paramilitary personnel who died fighting extremists that has now been formalised into a registered trust and has been exempted from the income Tax under 80(G)
A.Save Martyrs
B.Jai Javan
C.Salute India
D.Bharat Ke Veer
Ans:D

23.Which is the annual bilateral exercise designed to strengthen the partnership between India and Mongo lian Armed Force?
A.Yudh Abhyas
B.Maitree
C.Nomadic elephant
D.Hand in Hand
Ans:C

24.Who has been appointed new Secretary of Central Vigilance Commission?
A.Anindo Majumdar
B.Sakuntala Gamlin
C.Shashi Sarma
D.Alka Tiwari
Ans:A

25.Which bank has tied up with Bajaj Alliance Life insurance to provide insurance to all.
A.IDBI Bank
B.Indian Bank
C.Oriental Bank of Commerce
D.India Post Payment Bank
Ans:D

26.Who has won the women’s singles 2018 China open badminton title?
A.Akane Yamaguchi
B.Carolina Marin
C.P.V.Sindhu
D.Nozomi Okuhara
Ans:B

27.India has decided to organise ‘Gandhi March’in which country>
A.Kenya
B.Netherlands
C.Australia
D.South Africa
Ans:B

28.’Project Unnathi’is related to
A.Eradication of poverty in Rural Areas
B.Upliftment of Tribes by improving connectivity
C.Development of ports
D.Development of railways in hilly areas.
Ans:C

29.Who is the author of Kathayillathavante Katha?
A.M.N.Paloor
B.Attoor Raviarma
C.C.V.Sreeraman
D.Subhash Chandran
Ans:A

30.As of 2018 how many women have been awarded Nobel Prize in Physics?
A.2
B.3
C.4
D.5
Ans:B

31.Nadia Murad who won the 2018 Nobel Prize is a representative of which minority group in Iraq?
A.Shia
B.Salafi
C.Yazidi
D.Sunni
Ans:C

32.The Kerala infrastructure Investment Fund board(KHFB) is going to issue masala bonds worth-----amount of mobilise funds for various development works.
A.1500 crore
B.5,000 crore
C.10 ,000 crore
D.15,000 crore
Ans:B

33.Name the rescue and relief operation launched by Indian Navy in the flood hit Kerala in August 2018?
A.Operation Madad
B.Operation Sahayog
C.Operation Samudra Maitri
D.Operation Samardhan
Ans:A

34.Who is the winner of ‘Ezhuthachan Puraskaram’2018?
A.K.Sachidanandan
B.K.V.Mohan Kumar
C.M.Mukundan
D.Savithri Rajeevan
Ans:C

35.Name the Directors of the film’Village Rockstars’which has been selected as India’s official entry to the Oscars 2019.
A.Megha Gulzar
B.Rima Das
C.Anjali Menon
D.Nandita Das
Ans:B

36.NAA has been launched as a helpline for complaints regarding GST rate cuts.Expand ‘NAA’
A.National Anti-profiteering Authority
B.National Anti-money Launching Authority
C.National Accounting Authority
D.National Association for Accountants
Ans:A

37.When was ‘World Aizheimer’s day observed?
A.September 12,2018
B.September 21,2018
C.September 22,2018
D.September 30,2018
Ans:B

38.Name India’s first underwater Robotic drone
A.Diamond hero
B.Eyerovtuna
C.Aerostar
D.Onyxstar
Ans:B

39.Who is the new Prime Minister of Sudan?
A.Rashid Bakr
B.Bakri Hasan Saleh
C.Motazz Moussa
D.Sadiq-al Mahdi
Ans:C

40.The Government of India proposed the merger of how many banks to create India’s third largest Bank?
A.3
B.4
C.5
D.2
Ans:A

41.Audit is not an inquisition and its main mission is not one of
A.Execution
B.Expedition
C.Fault finding
D.Evaluation
Ans:C

42.A continuous audit is known as
A.Final Audit
B.Interim Audit
C.Concurrent Audit
D.Internal Audit
Ans:C

43.Audit programme is a written -------given by the Auditor.
A.Report
B.Scheme
C.Evidence
D.Guidance
Ans:B

44.Audit Certificates should be sent to the Institution within-----------months after the completion of the audit.
A.1
B.2
C.3
D.6
Ans:C

45.The officer responsible for the custody of records is punishable for non-production of records for audit under section-----of the Kerala Co-operative Societies Act,1969.
A.64
B.94
C.63
D.66
Ans:B

46.Auditing is of accounting to find out the correctness of the transactions related to it
A.Verification
B.Examination
C.Study
D.Investigation
Ans:A

47.Research expenditure is an example of
A.Capital expenditure
B.Revenue expenditure
C.Deferred Revenue expenditure
D.None of these
Ans:C

48.Levy of audit fee is deal in Rule---------of Kerala Co-operative Societies Rule
A.63
B.64
C.65
D.66
Ans:C

49.Interest Payable is a
A.Asset
B.Liability
C.Income
D.None of these
Ans:B

50.Internal Auditor of a Co-operative Society is appointed by
A.Registrar
B.Government
C.Managing Committee
D.None of these
Ans:C

51.------is the examination of documentary evidence and authenticity of transactions entered in the books of accounts.
A.Internal Control
B.Internal Checking
C.Vouching
D.Verification
Ans:C

52.The audit report of Kerala State Co-operative Milk Marketing Federation should be placed before.
A.Government
B.Central Society
C.Legislature
D.DCB
Ans:C

53.Audit work of Co-operative Society involves ----------main stages
A.Three
B.Two
C.Four
D.Five
Ans:C

54.-----------------expenditure will never be a loss to the business.
A.Capital
B.Revenue
C.Preliminary
D.Maintenance
Ans:A

55.Original voucher missed-------voucher is produced
A.Primary
B.Secondary
C.Collateral
D.None of these
Ans:C

56.Audit Note book is kept by
A.Auditor
B.Staff
C.Registrar
D.Superior Officer
Ans:A

57.The object of creation of Secret Reserve is
A.To strengthen financial position
B.To mislead Income Tax Authorities
C.To earn more dividend on shares
D.None of these
Ans:A

58.A written evidence in original is said to be
A.Primary Voucher
B.Secondary Voucher
C.Collateral voucher
D.None of these
Ans:A

59.The unclaimed dividend will be shown as
A.Asset
B.Loss
C.Liability
D.Profit
Ans:C

60.The Taluk Level officer in-charge of the Audit Co-operative Societies
A.Assistant Registrar
B.Assistant Director
C.Joint Registrar
D.Joint Director
Ans:B

61.The relationship between one who gives and one who takes Power of Attorney is
A.Lessor Lessee
B.Ballee-Bailer
C.Doner-Donee
D.None of the above
Ans:C

62.A cheque presented after three months is
A.Antedated cheque
B.Postdated cheque
C.Stale cheque
D.None of the above
Ans:C

63.In a promissory note the person who signs the document is
A.Drawee
B.Payee
C.Promisor
D.Promisee
Ans:C

64.The limitation period of a mortgage is
A.Three years
B.Fifteen years
C.Thirty years
D.Twelve years
Ans:D

65.Demand and time liabilities for the purpose of CRR and SLR will include
A.Share capital
B.Reserves
C.Borrowings
D.Deposits
Ans:D

66.At what rest compound interest can be given on term deposits?
A.Monthly
B.Bi-monthly
C.Quarterly
D.Half yearly
Ans:C

67.Which of the following deposit does not include under CASA deposits?
A.Current Deposits
B.Savings Bank Deposit
C.Short Period Fixed Deposit
D.Both current and Savings Bank Deposits
Ans:D

68.Cash Credit account is
A.Working Capital Finance
B.Project Finance
C.Long term loan for buying fixed assets
D.None of these
Ans:A

69.Which of the following can never be a Scheduled Bank?
A.State Co-operative Bank
B.District Co-operative Bank
C.Urban Co-operative Bank
D.Regional Rural Bank
Ans:B

70.Provision made for NPA is
A.Risk cost
B.Management cost
C.Equity cost
D.Financial cost
Ans:A

71.Non-scheduled banks means a banking company as defined in Section ------of B.R.Act,1949.
A.4
B.5
C.6
D.7
Ans:B

72.------------banks are specialized institutions in financing long term industrial Credit.
A.Commercial
B.Co-operative
C.Development
D.Local Area
Ans:C

73.The Govt.of India passed Regional Rural Bank Act in the year?
A.1974
B.1975
C.1976
D.1977
Ans:C

74.At the beginning the minimum paid up share capital of the new generation banks are
A.10 crores
B.100 crores
C.1000 crores
D.None of these
Ans:B

75.----------is the Chairman of Deposit insurance and Credit Guarantee Corporation
A.Deputy Governor of RBI
B.Governor of RBI
C.Union Finance Minister
D.Chairman of SEBI
Ans:A

76.The Head Office of National Housing Bank is at
A.Mumbai
B.New Delhi
C.Calcutta
D.Hyderabad
Ans:B

77.The main objective of SEBI is to protect the interest of
A.Investors in Securities
B.Issuers of securities
C.Share brokers
D.All of these
Ans:D

78.------------is a Secondary function of Commercial Banks
A.Accepting SB Account
B.Accepting FD
C.Transfer of funds
D.Arranging OD
Ans:C

79.A Saving Bank Account become inoperative After
A.One year
B.Two years
C.Three years
D.Six Months
Ans:B

80.Intelligent ATM’s are called
A.Standalone ATM
B.Networked ATM
C.CDM
D.Bio-metric ATM
Ans:C

81.First journal entry in the new books of Accounts to record assets,liabilities and capital of the previous year----------entry.
A.Opening
B.Closing
C.Adjusting
D.Transferring
Ans:A

82.Assets that can be converted into cash quickly
A.Liquid
B.Current
C.Fixed
D.Tangible
Ans:A

83.Expenses paid in advance appears on the ----------------of the Balance Sheet.
A.Asset side
B.Liability side
C.Both assets and liability side
D.Foot note
Ans:A

84.Royalities based on production may be debited to------account
A.Trading
B.Profit and Loss
C.General expenses
D.None of the above
Ans:A

85.Income Tax of the owner of the business is debited to--------account.
A.Capital
B.Drawings
C.P&L account
D.Trading Accounts
Ans:B

86.Errors of principles will not effect
A.Trial balance
B.Net profit
C.Financial position
D.Liquidity
Ans:A

87.----------method of depreciation is mostly used in case of oil wells and mines.
A.Fixed instalment
B.Output
C.Milage
D.Annuity
Ans:B

88.Bad debts account is a --------account.
A.Personal
B.Real
C.Nominal
D.Tangible
Ans:C

89.Valuation of closing stock is based on the -----concept.
A.Entity
B.Matching
C.Conservatism
D.Duel aspect
Ans:C

90.Sales ledger contains accounts of
A.Debtors
B.Creditors
C.Suppliers
D.None of these
Ans:A

91.Current  Assets are also called
A.Intangible
B.Movable
C.Circulating
D.Fixed
Ans:C

92.The ‘Debit Note’ is prepared by
A.Buyer
B.Seller
C.Creditor
D.None of these
Ans:A

93.Income and Expenditure Account is a -------account.
A.Personal
B.Real
C.Nominal
D.None of these
Ans:C

94.Bank Overdraft means
A.Asset
B.Liability
C.Capital
D.None of these
Ans:B

95.Balance sheet is a
A.Statement
B.Account
C.Summary
D.None of these
Ans:A

96.Credit balance of Pass Book indicates
A.Liability
B.Deposit
C.Assets
D.Liability
Ans:C

97.Net loss of a Co-operative Society is shown in----side.
A.Debit
B.Credit
C.Assets
D.Liability
Ans:C

98.Large amount spent on advertisement is --------expenses
A.Revenue
B.Capital
C.Deferred Revenue
D.Long term
Ans:C

99.Accounts payable is a -----------liability
A.Current
B.Fixed
C.Long term
D.Flexible
Ans:A

100.In business goods purchased for re-sale purpose is an
A.Expense
B.Loss
C.Income
D.Liability
Ans:A

101.Section 8A of the KCS Act,1969 deals with
A.Affiliation to Apex and Central Societies
B.Registration Certificate
C.Duplicate Registration Certificate
D.First General Body Meeting
Ans:A

102.Minimum number of individuals required to register a Primary Coir Co-operative Society is
A.15
B.10
C.25
D.20
Ans:C

103.The procedure regarding the election of President,Vice President etc.by the members of the Committee is specified in
A.R.44
B.Sec.44
C.R.43
D.Sec.43
Ans:C

104.Name the fund specified in Section 56(1)(c) of the KCS Act 1969.
A.Reserve fund
B.Co-operative Education Fund
C.Co-operative Risk Fund
D.Co-operative Member Relief Fund
Ans:D

105.An election dispute is to be filed within ---------from the date of election.
A.1 month
B.30 days
C.2 months
D.60 days
Ans:A

106.The Director of Co-operative Audit shall submit the audit certificate to a Society within----------from the date of receipt of audit report.
A.90 days
B.6 months
C.3 months
D.4 months
Ans:C

107.Primary weavers Co-operative Societies shall remit an amount of rupees------towards audit fees.
A.50,000
B.25,000
C.10,000
D.1,00,000
Ans:B

108.A Primary Co-operative Consumer Store has to remit ------amount as election fees.
A.3000
B.2000
C.1000
D.5000
Ans:C

109.R.190 of KCS Rules 1969 deals with
A.Vacancies in Apex Societies
B.Leave Rules
C.Remuneration and Allowances
D.None of these
Ans:B

110.Interlocutory orders by tribunal is specified in ------of the KCS Act 1969.
A.Sec.86
B.Sec.87
C.R.86
D.R.87
Ans:A

111.Who is the appealing authority against a decision passed by the Co-operative Arbitration Court?
A.Registrar
B.Arbitrator
C.Kerala Co-operative Tribunal
D.None of these
Ans:C

112.Who is the appealing authority,if the Registrar of Co-operative  Societies issued an order to liquidate a Co-operative Society?
A.Tribunal
B.Government
C.Arbitration Court
D.None of these
Ans:B

113.The Chairman of Central Board of Examination constituted in the State Co-operative Union is
A.Co-operative Minister
B.Registrar of Co-operative Societies
C.Chairman of State Co-operative Union
D.Secretary of State Co-operative Union
Ans:B

114.------------is the authority to take disciplinary action against the Secretary of a Co-operative Society
A.Registrar
B.President of the Society
C.Executive Committee
D.Managing Committee
Ans:C

115.R.63 of KCS Rules deals with
A.Gratuity
B.Fluid resources
C.Reserve fund
D.Education fund
Ans:B

116.Registrar may issue an order of inquiry u/s 65 of the KCS Act,1969
A.On the application of a member
B.On the report of the Director of Co-operative Audit
C.On the report of a Co-operative inspector
D.None of these
Ans:B

117.Sec.83 of the KCS Act,1969 deals with
A.Appeal to Tribunal
B.Appeal to other Authorities
C.Arbitration Court
D.None of these
Ans:B

118.Which one of them is related with inspection u/s 66 of the KCS Act?
A.Inquiry report of Vigilance Officer
B.Report of Director of Co-operative Audit
C.Report of an Arbitrator
D.An application from a creditor of the Society
Ans:D

119.Co-operative Ombudsmen is specified in--------of the KCS Act,1969.
A.Sec.69 A
B.Sec.70 A
C.Sec.80 A
D.None of these
Ans:A

120.Which one of the following is not the reason for the winding up of a Co-operative Society?
A.Number of members of the Society falls below 25
B.Society has not commenced business within 6 months
C.The Society has not submit the returns to the RCS at the specified time
D.A request from ¾ of the total number of members of the Society
Ans:C

121.A Co-operative is an organisation owned and democratically controlled by
A.Managing Committee
B.Members
C.Chief executive
D.Registrar
Ans:B

122.-------------is the basic philosphy of Robert Owen.
A.Labour note
B.Labour colony
C.Doctrine of circumstances
D.Labour exchange
Ans:C

123.Co-operatives are--------organisations.
A.Public Sector
B.Compulsory
C.Voluntary
D.None of these
Ans:C

124.-------is the major aim of Co-operative Society
A.Service
B.Profit
C.Economic equality
D.Equity
Ans:A

125.A commission was appointed in 1964 for reviewing Co-operative principles under the Chairmanship of
A.H.Calvert
B.D.G.Karve
C.Ivan mac Pherson
D.Edward Law
Ans:B

126.----------is the special feature of a Co-operative form of business.
A.Profit
B.Bonus
C.Dividend
D.Patronage dividend
Ans:D

127.--------is the maximum membership limit in a Co-operative Bank.
A.21
B.201
C.2001
D.No limit
Ans:D

128.The idea of Co-operative common wealth was mooted by the Co-operator
A.Dr.William King
B.H.Calvert
C.D.R.Gadgil
D.None of these
Ans:C

129.Co-operative movement was originatd due to the impact of
A.Industrial Revolution
B.Green Revolution
C.Russian Revolution
D.All of these
Ans:A

130.---------is called a Christian Socialist.
A.Robert Owen
B.Schulze
C.Dr.William King
D.Edward Law
Ans:C

131.Kerala Co-operative journal is a monthly publication of
A.Department of Co-operation
B.Registrar
C.State Co-operative Union
D.None of these
Ans:C

132.Multi agency approach scheme was recommended by
A.Review Committee
B.Survey Committee
C.Planning Committee
D.None of these
Ans:A

133.The Chief Executive of farmers’ service Co-operative Bank is designated as
A.President
B.Secretary
C.General Manager
D.Managing Director
Ans:D

134.--------is the custodian of Principal State Partnership Fund.
A.Urban Bank
B.State Co-operative Bank
C.District Co-operative Bank
D.None of these
Ans:B

135.Immovable property given as security for debt is called
A.Mortgage
B.Hypothecation
C.Pledge
D.None of these
Ans:A

136.Madras Co-operative Central Land Mortgage Bank was established in 1929 on the recommendation of
A.Royal Commission on Agriculture
B.Townsend Committee
C.Maclagan Committee
D.None of these
Ans:B

137.In outright purchase system,the society make------purchase of goods from the members by offering ruling market price.
A.Cash
B.Credit
C.Discount
D.None of these
Ans:A

138.Under Double Compartment System the retail stock under the custody of
A.Secretary
B.Salesman
C.President
D.None of these
Ans:B

139.The General Body of Regional Co-operative Milk Producers Union consists of
A.Presidents of APCOS
B.Secretaries of APCOS
C.Delegates of APCOS
D.None of these
Ans:A

140.Head Quarters of Coir fed is at
A.Thiruvananthapuram
B.Kayamkulam
C.Alappuzha
D.Kollam
Ans:C

141.One term in the number series is wrong.Find out wrong number
3,4,10,32,136,685,4116
A.32
B.136
C.10
D.4116
Ans:A

142.Find the missing term of the series.
1,4,27,16,-------,36,343
A.25
B.125
C.121
D.81
Ans:B

143.Choose the odd one.
A.Milk
B.Soda water
C.Cold drink
D.Beer
Ans:A

144.If RED is coded as 6720,GREEN is coded as
A.1677199
B.1677209
C.16717209
D.9207716
Ans:B

145.Find the next number 5,4,15,7,23,11,29,16,33,----
A.22
B.38
C.16
D.26
Ans:A

146.If ROAST is coded as PQYUR,SLOPPY is coded as
A.MRNAQN
B.QNMRNA
C.NRMNQA
D.RANNMQ
Ans:B

147.128,110,90,-----?-------,44
A.56
B.68
C.70
D.72
Ans:B




SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. You must believe with all your spirit that what you have done in life so far and what you are doing now is not as important as what you now want to accomplish.-Jerry Bruckner

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email