Choose your language

6 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

05-02-2019 CLINICAL AUDIOMETRICIAN GRADE-II MEDICAL EDUCATION


CLINICAL AUDIOMETRICIAN GRADE-II
MEDICAL EDUCATION
EXAM DATE:05-02-2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.Name the river that flows in between Vindhya-Satpura mountain ranges
A.Krishna
B.Godavari
C.Narmada
D.Tapti
Ans:C

2.Lushai Hills can be seen in
A.Assam
B.Sikkim
C.Manipur
D.Mizoram
Ans:D

3.Which Indian state has the second largest coastal line in the country?
A.Andhra Pradesh
B.Kerala
C.Maharashtra
D.Tamil Nadu
Ans:A

4.Name the largest salt lake of India
A.Chilika Lake
B.Sambhar Lake
C.Wular Lake
D.Pushkar Lake
Ans:B

5.Who was the author of the book ‘Planned Economy for India’?
A.Amartya Sen
B.Thomas Issac
C.Jawaharlal Nehru
D.M.Visveswarayya
Ans:D

6.When was Kochi Mahajana Sabha founded?
A.1899
B.1918
C.1919
D.1893
Ans:B

7.Name the lengthiest dam of Kerala
A.Malampuzha dam
B.Idukki dam
C.Mullaperiyar dam
D.Peechi dam
Ans:A

8.Who was the founder of Araya Vamsodharani Sabha?
A.Ayyankali
B.Ayya Vaikundar
C.Pandit Karuppan
D.T.K.Madhavan
Ans:C

9.Who was the author of the book ‘Brahmashri Sree Narayana Guru’?
A.Kumaranasan
B.Vallathol Narayana Menon
C.Dr.Palpu
D.T.Bhaskaran
Ans:D

10.Which Indian leader is popularly known as Deshbandhu?
A.Subash Chandra Bose
B.Chittaranjan Das
C.W.C.Banerjee
D.Bipin Chandra Pal
Ans:B

11.The Muslim League observed Direct Action Day on
A.August 16, 1946
B.December 20,1946
C.June 25,1946
D.May 18,1946
Ans:A

12.Name the revolutionary leader involved in the assassination of British officer W.C.Rand.
A.Lala Hardayal
B.Bhagat Singh
C.Damodar Hari Chapekar
D.Pulin Das
Ans:C

13.Who was the leader of Bardoli Satyagraha?
A.Annie Besant
B.M.A.Ansari
C.Lalalajpat Rai
D.Sardar Vallabhai Patel
Ans:D

14.Which Five Year Plan was terminated one year before its completion?
A.Second Five Year Plan
B.Fifth Five Year Plan
C.Fourth Five Year Plan
D.First Five Year Plan
Ans:D

15.Name the player who won the Golden Ball award in 2018 FIFA World Cup.
A.Gareth Bale
B.Serigo Ramos
C.Luka Modric
D.Cristiano Ronaldo
Ans:C

16.Who won the Nobel Peace Prize of 2018?
A.Nadia Murad
B.Jan Egeland
C.Angela Merkel
D.James P.Allison
Ans:A

17.The Gangrel Dam is built across the river.
A.Yamuna
B.Vaiga
C.Mahanadi
D.Sutlej
Ans:C

18.Name the social reformer who founded an educational institution named ‘Thattvaprakashika’.
A.Sree Narayana Guru
B.Vagbatananda
C.Ayyankali
D.Pandit Karuppan
Ans:B

19.Twenty first Commonwealth Games took place in the city of
A.Washington
B.Moscow
C.Gold Coast
D.Beijing
Ans:C

20.From the following find out the product that has been selected as a geographical indicator.
A.Calicut Halwa
B.Aranmula Kannadi
C.Ramassery Iddli
D.Palakkadan Silk
Ans:B

21.Eustachian tube helps in maintaining the ------------ear pressure equal to atmospheric pressure.
A.External Ear
B.Middle Ear
C.Inner Ear
D.Auditory Nerve
Ans:B

22.Sensorineural hearing loss is caused by the damage to ---------Ear.
A.Middle Ear
B.Inner Ear
C.External Ear
D.Auditory Cortex
Ans:B

23.Auditory Training method given by Carhart consists of -----Stages.
A.3
B.6
C.2
D.4
Ans:D

24.Full form of OAE is
A.Oto Analysis Emission
B.Oral Acoustic Exam
C.Oto Acoustic Emission
D.Oral Arousal Emission
Ans:C

25.Hair like projections on hair cells are known as
A.Spiral ganglion
B.Strial Cells
C.Stereocilia
D.Hair like projections
Ans:C

26.In Sensorineural hearing loss the gap between Air Conduction and Bone Conduction thresholds is
A.More than 20dB
B.More than 10dB
C.Less than 10dB
D.Less than 5dB
Ans:C

27.Microphone of a hearing aid picks up acoustic signal and converts them into----------------signals.
A.Electric
B.Electroacoustic
C.Acoustic
D.Radio
Ans:A

28.Audible Frequency range in humans is
A.20 Hz to 200 Hz
B.200 Hz to 2000 Hz
C.20 Hz to 20000 Hz
D.2000 Hz to 20000 Hz
Ans:C

29.The smallest bone in the human ear is
A.Incus
B.Stapes
C.Umbo
D.Malleus
Ans:B

30.High Risk hearing loss is associated with which one of the following conditions
A.Consanguinity
B.Low birth weight
C.Jaundice
D.All of a,b,c
Ans:D

31.Raising Shaped audiometric configuration is seen in
A.Presbycusis
B.Rubella
C.Otosclerosis
D.Meneire’s Disease
Ans:D

32.Prelingual hearing loss refers to the hearing loss which develops
A.After the language development
B.Before the language development
C.During the language development
D.All of a,b,c
Ans:B

33.Ac unmasked threshold of left ear is marked on audiogram using----------
A.O
B.Triangle
C.X
D.Square
Ans:C

34.------------------test is done to know the functioning of Eustachian Tube.
A.Reflexometry
B.Audiometry
C.Tympanometry
D.None of a,b,c
Ans:C

35.Psychological Attribute of Intensity is
A.Loudness
B.Pitch
C.Velocity
D.Quality
Ans:A

36.The average intensity level of human conversation is around
A.25 dB
B.45 dB
C.65 dB
D.85 dB
Ans:C

37.Inner hair cells in cochlea are placed in----------no.of rows.
A.2
B.1
C.3
D.4
Ans:B

38.Pure Tone Average refers to the average of AC thresholds obtained at
A.500,1000 and 2000 Hz
B.250,500 amd 1000 Hz
C.750,1500 and 3000 Hz
D.500,2000 and 4000 Hz
Ans:A

39.White forelock is a characteristic of -------syndrome.
A.Waardenburg
B.Down
C.Usher’s
D.Treacher
Ans:A

40.4 kHz notch is observed in audiogram of
A.Meniere’s disease
B.Otosclerosis
C.NIHL
D.Presbycusis
Ans:C

41.Which one of the following test is based on lateralization principle
A.Rinne
B.Weber
C.Scheabach
D.Bing
Ans:B

42.In cochlear implantation ----------are implanted in cochlea.
A.Electrodes
B.Hair Cells
C.Electrolytes
D.Ossicles
Ans:A

43.Which one of the following is a test of speech audiometry?
A.SDS
B.Lombard test
C.Stenger
D.SISI
Ans:A

44.Wax or Cerumen in ear canal results in--------type of hearing loss.
A.Sensory
B.Conductive
C.Central
D.Mixed
Ans:B

45.Earmolds are useful in avoiding the ----------feedback.
A.Visual
B.Acoustic
C.Bio
D.Electric
Ans:B

46.Hearing loss without any organic problem in the ear is known as
A.Pseudohypocusis
B.Presbycusis
C.Prelingual hearing loss
D.Pseudohyperacusis
Ans:A

47.Bilateral hearing loss refers to
A.Hearing loss found in one ear
B.Hearing loss found in both ears
C.Absence of hearing loss in both ears
D.Essentially
Ans:B

48.Percentage of hearing diability required for the procurement of hearing aids free of cost under ADIP scheme
A.20%
B.50%
C.40%
D.60%
Ans:C

49.Absence of pinna is known as
A.Atresia
B.Microtia
C.Stenosis
D.Anotia
Ans:D

50.Transducers used in cases of collapsing ear canals durign air conduction testing are
A.Bone vibrator
B.Headphones
C.Insert earphones
D.All of the above
Ans:C

51.The deepest portion of the auricle is known as
A.Helix
B.Concha
C.Antihelix
D.Lobule
Ans:B

52.Participation of non test ear in testing of test ear is removed using -----------procedure.
A.Masking
B.Cross hearing
C.Cross over
D.Interaural attenuation
Ans:A

53.Amplification device which uses magnetic signal to transmit the teacher speech to children?
A.FM hearing aids
B.Induction loop systems
C.Infra red systems
D.Hard wire system
Ans:B


54.Hearing aid comprises of
A.Microphone
B.Amplifier
C.Receiver
D.All of the above
Ans:D

55.-----------Type of tympanogram is commonly seen in sensorineural hearing loss.
A.C
B.Ad
C.As
D.A
Ans:D

56.Goal of aural rehabilitation is to
A.Improve speech reading
B.Make Maximum use of residual hearing
C.Assess the degree of the hearing handicap
D.All of the abvoe
Ans:D

57.The cranial nerve responsible for sound conduction
A.Facial nerve
B.Trigeminal nerve
C.Vestibular nerve
D.Auditory nerve
Ans:D

58.Choose the appropriate treatment for sensorineural hearing loss
A.Hearing aids
B.Ear wax removal
C.Radiation therapy
D.Gluten free diet
Ans:A

59.RCI full form
A.Rehabilitation Council of India
B.Receiver Canal Inserts
C.Revised Council of India
D.Rehabilitation Centre of India
Ans:A

60.Which year the RPWD Act was enacted?
A.2014
B.2016
C.2015
D.2017
Ans:B

61.-----------is the structure of resonatory system.
A.Trachea
B.Vocal folds
C.Lips
D.Nose
Ans:D

62.Structure that are involved in speech production are
A.Lungs
B.Larynx
C.Tongue
D.All of a,b,c
Ans:D

63.-------------is a complex 2 way and intentional process of passing the message.
A.Speech
B.Language
C.Communication
D.None of a,b,c
Ans:C

64.------------system is used in speech sounds production such as consonants and vowels
A.Respiratory
B.Phonatory
C.Resonatory
D.Articulatory
Ans:D

65.Central Nervous System consists of
A.Brain
B.Spinal Cord
C.Both a),b)
D.None of  a),b),c)
Ans:C

66.Damage to ---------area in the brain leads to problem in comprehension of speech.
A.Wenicke’s area
B.Broca’s area
C.Corpus Collusum
D.Striatum
Ans:A

67.Inonation,rate,stress features belongs to----------of speech.
A.Semantics
B.Syntax
C.Prosody
D.Morphology
Ans:C

68.A person voice with diplophonia will have
A.Double pitch
B.Dipole pitch
C.Diluted pitch
D.Divergent pitch
Ans:A

69.Pharynx is an important structure in determining ---------of speech.
A.Frequency
B.Intensity
C.Resonance
D.Nasality
Ans:C

70.Speech sounds that are produced by closure or narrowing of the air passage so that air stream is blocked completely or partially in mouth or comes out with out audible noise
A.Vowels
B.Consonants
C.Both of a) and b)
D.None of  a) and b)
Ans:B

71.Place of articulation where the tongue tip is brought up to articulate with the flat part of alveolar ridge
A.Labiodentals
B.Palatals
C.Alveolar
D.Velar
Ans:C

72.-------------is a bilabial plosive
A./t/
B./d/
C./g/
D./p/
Ans:D

73.--------sounds are produced with an unobstructed open vocal tract.
A.Consonants
B.Vowels
C.Blends
D.Diphthongs
Ans:B

74.Series of syllable production by a child refers to
A.Cooing
B.Babbling
C.Yelling
D.None of a),b),c)
Ans:B

75.Fast rate of speech is known as
A.Bluttering
B.Stuttering
C.Cluttering
D.Fluttering
Ans:C

76.What are the factors that affect speech and language development in children with hearing loss?
A.Age of onset of HI
B.Type of hearing loss
C.Degree of HI
D.All a),b),c)
Ans:D

77.Breathiness is disorder of voice
A.Loudness
B.Quality
C.Pitch
D.Intensity
Ans:B

78.Using hand shapes and positions very close to lips to communicate refers to
A.Hand speech
B.Communicating speech
C.Cued speech
D.Cooling speech
Ans:C

79.Auditory Verbal Therapy mainly focuses on
A.Listening
B.Lisping
C.Reading
D.Writing
Ans:A

80.Androphonia refers to
A.Male person speaking like a female
B.Male person speaking like a baby
C.Female person speaking like a male
D.Female person speaking like a baby
Ans:C

81.Intonation of speech refers to variations in-------in connected speech as a function of time.
A.Pitch
B.Loudness
C.Quality
D.Shimmer
Ans:A

82.Speech problems in HI includes
A.Disorders of pitch
B.Vowel production
C.Irregularities in rate of speech
D.All of a),b),c)
Ans:D

83.Fluency of speech refers to----------production of speech.
A.Smooth
B.Shivering
C.Silent
D.Straight
Ans:A

84.Replacing the target consonant/g/by/k/known as
A.Distortion
B.Addition
C.Omission
D.Substitution
Ans:D

85.----------sounds are produced by bringing vocal folds together.
A.Glottal
B.Bilabial
C.Velar
D.B) and C)
Ans:A

86.Manual communication means
A.Use of sign system
B.Using natural body movements
C.Finger spelling
D.All of A),B),C)
Ans:D

87.Word like utterances produced durign language development.
A.Jargon
B.Echolalia
C.Protowords
D.A)and B)
Ans:C

88.SLI refers to
A.Speech and Language Impairment
B.Specific Language Impairment
C.Speech and Language Index
D.Specific Language Information
Ans:B

89.Phoneme is the ---------unit of speech.
A.Basic
B.Broad
C.Blank
D.Bright
Ans:A

90.---------is the study of use of the language
A.Phonology
B.Morphology
C.Semantics
D.Pragmatics
Ans:D

91.Ability to use langauge appropriately as per demand refers to
A.Duality
B.Performance
C.Code switching
D.Competence
Ans:D

92.Hyponasality occurs as a result of
A.Adenoid tissue in nasopharynx
B.Velopharyngeal incompetence
C.Both of A) and B)
D.Tonsilitis
Ans:A

93.Vital capacity is the volume of air breathed out after the deepest
A.Inhalation
B.Exhalation
C.Vocalization
D.Breathing
Ans:A

94.Consonants are classified based on
A.Place and height of tongue
B.Height of tongue and rounding of lips
C.Place and manner of articulation
D.Manner of articulation and rounding of lips
Ans:C

95.Nature of Language development in a mild mentally retarded will be
A.Delayed
B.Different
C.Deviant
D.Diverted
Ans:A

96.Mulitples of fundamental frequency are known as
A.Harmonics
B.Formants
C.Spectra
D.None of a),b),c)
Ans:D

97.Development of  Reflexive vocalizations is marked at age.
A.2-3 years
B.0-1 month
C.4-6 months
D.3-4 months
Ans:C

98.Which of the following are voiceless stops?
A.S,Sh,h
B.m,n,j
C.b,d,g
D.p,t,k
Ans:D

99.Structure separating the oral and nasal cavities is
A.Alveolar ridge
B.Palate
C.Tongue
D.Mandible
Ans:B

100.Which of the following is true about natural method of teaching language?
A.Child is taught language in a segmental manner
B.Child learns language without efforts
C.Development of language happens naturally
D.Both B) and C)
Ans:D






SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Success is determined not by whether or not you face obstacles,but by your reaction to them.And if you look at these obstacles as a containing fence,they become your excuse for failure.If you look at them as a hurdle,each one strengthens you for the next.-Ben Carson,Gifted Hands.

    ReplyDelete

Hello friends,
Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email