Choose your language

14 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

13-02-2019 ASSISTANT PROFESSOR IN ANATOMY MEDICAL EDUCATION


ASSISTANT PROFESSOR IN ANATOMY
MEDICAL EDUCATION
EXAM DATE:13-02-2019


1.Who started Self Respect Movement at Tamil Nadu?
A.E.V.Ramaswami Naicker
B.C.N.Mudaliar
C.C.V.Raman Pillai
D.K.Ramakrishna Pillai
Ans:A

2.Which among is called the ‘Movement of Hindu-Muslim Unity’?
A.Quit India Movement
B.Khilafat Movement
C.Non-Cooperation Movement
D.Home Rule Movement
Ans:B

3.Who was started individual Sathyagraha during 1940’s?
A.Mahatma Gandhi
B.Jawaharlal Nehru
C.Muhammadali Jinnah
D.Vinoba Bhave
Ans:D

4.Which of the nations signed in the treaty called’Agra Summit’of 2001?
A.India x Israel
B.India x Pakistan
C.India x China
D.India x Srilanka
Ans:B

5.Who started Aligarh Movement?
A.Sir Sayyid Ahmad Khan
B.Maulana Shaukath Ali
C.Maulana Abul Kalam Azad
D.Mirza Gulam Ahmad
Ans:A

6.In which year was the wild life Protection Act implemented?
A.1973
B.1976
C.1975
D.1972
Ans:D

7.The NOTA option in the election was firstly used in India in
A.2013,November
B.2013,August
C.2014,November
D.2014,September
Ans:A

8.Who was the Chairman of the ‘Flag committee’?
A.Rajendra Prasad
B.J.B.Kripalani
C.B.R.Ambedkar
D.Maulana Abul Kalam Azad
Ans:B

9.Where is the Headquarters of NITI Aayog?
A.Mumbai
B.Delhi
C.Pune
D.Ahemedabad
Ans:B

10.”Operation Flood”is related to the production of
A.Wheat
B.Milk
C.Egg
D.Rice
Ans:B

11.Who has been named as the Football Writers Association Footballer of the year 2017-18?
A.Luka Modric
B.Lionel Messi
C.Mohamed Salah
D.Cristiano Ronaldo
Ans:C

12.Who conducted Panthi Bhojanam first time in India?
A.Thycaud Ayya
B.Chattampi Swamikal
C.Sree Narayana Guru
D.A.K.Gopalan
Ans:A

13.Who founded Muslim Mahajana Sabha?
A.Ali Musliar
B.Vakkam Abdul Kadar Maulavi
C.K.M.Maulavi
D.Makti Thangal
Ans:B

14.Who was the leader of ‘Malayali Memorial’?
A.Mannathu Padmanabhan
B.A.K.Gopalan
C.G.P.Pillai
D.K.Kelapan
Ans:C

15.Which Maharaja of Travancore issued the Temple Entry Proclamation?.
A.Ayillyam Thirunnal
B.Swathi Thirunnal
C.Sremulam Thirunnal
D.Sree Chithira Thirunnal
Ans:D

16.Which social reformer gave the slogan “No Caste,No Religion,No God for man”?
A.Sree Narayana Guru
B.Sahodaran Ayyappan
C.Ayyankali
D.Chattambi Swamikal
Ans:B

17.Who was the chief editor of ‘Al Ameen’?
A.Vakkam Abdul Kadar Maulvai
B.Ummer Khasi
C.Muhammed Abdu Rahman
D.Makti Thangal
Ans:C

18.The timber of which tree is used for making cricket bats?
A.Willow  Tree
B.Teak Tree
C.White Pine Tree
D.White Oak Tree
Ans:A

19.Guatemala country is situated in which of the following continent?
A.South America
B.North America
C.Africa
D.Europe
Ans:B

20.Silent Valley National Park situates in the district of
A.Palakkad
B.Wynad
C.Edukki
D.Pathanamthitta
Ans:A

21.Sebacious glands are examples for
A.Holocrine glands
B.Apocrine glands
C.Merocrine glands
D.Eccrine glands
Ans:A

22.Acid phosphatase is seen in
A.Osteoblasts
B.Osteoclasts
C.Osteocyts
D.Osteoprogenitor cells
Ans:B

23.Binucleated cells are present in
A.Simple columnar epithelium
B.Psuedostratified columnar epithelium
C.Transitional epithelium
D.Simple squiamous epithelium
Ans:C

24.Which of the following is an example for dense regular connective tissue?
A.Lamina propria
B.Reticular layer of Dermis
C.Submucosa
D.Ligaments
Ans:D

25.Which of the following is a fixed cell?
A.Fibroblast
B.Plasma cell
C.Mast cell
D.Macrophage
Ans:A

26.Which of the following is an example for syndesmosis?
A.Superior radioulnar joint
B.Middle radioulnar joint
C.Inferior radioulnar joint
D.First carpometacarpal joint
Ans:B

27.Which of the following is an example for hyaline cartilage?
A.Intervertebral disc
B.Public symphysis
C.Foetal skeleton
D.Epiglottis
Ans:C

28.Stratified columnar epithelium is seen in
A.Oesophagus
B.Vagina
C.Vocal folds
D.Conjunctiva
Ans:D

29.Stereocilia are found in
A.Inner ear
B.Epiglottis
C.Larynx
D.Eustachian tube
Ans:A

30.Metopic suture is found in
A.Temporal bone
B.Frontal bone
C.Occipital bone
D.Mandible
Ans:B

31.Which of the following does not take part in the anastomosis over the acromion?
A.Thoracoacromial artery
B.Supra scapular artery
C.Posterior circumflex humeral artery
D.Circumflex scapular artery
Ans:D

32.The groove just medial to Dorsal tubercle(of Lister)of radius lodges
A.Extensor carpi radialis longus
B.Extensor carpi radialis brevis
C.Extensor pollicis longus
D.Extensor Indicis
Ans:C

33.Which of the following is a composite bone?
A.Humerus
B.Scapula
C.Radius
D.Pisiform bone
Ans:B

34.Which of the following is not the boundary of Lumbar triangle?
A.Internal oblique
B.External oblique
C.Lliac crest
D.Latissimus dorsi
Ans:A

35.Which of the following does not originate from the root of brachial plexus?
A.Dorsal scapular nerve
B.Nerve to subclavius
C.Nerve to longus colli
D.Long thoracic nerve
Ans:B

36.The range of abduction of shoulder,when humerous is rotated laterally is about
A.60 degree
B.90 degree
C.120 degree
D.180 degree
Ans:C

37.The spinal segments controlling the flexion of elbow are
A.’C_(4)’and’C_(5)’
B.’C_(8)’ and ‘T_(1)’ ‘’
C.’C_(7)’and ‘C_(8)’
D.’C_(5)’ and ‘C_(6)’
Ans:D

38.Which of the following muscle is supplied by the trunk of median nerve?
A.Flexor pollicis longus
B.Flexor digitorum profundus
C.Pronator quadratus
D.Flexor carpi radialis
Ans:D

39.Which of the following is a regressive muscle?
A.Palmaris longus
B.Adductor pollicis
C.Coracobrachialis
D.Opponens pollicis
Ans:A

40.Which of the following has dual nerve supply?
A.Biceps brachii
B.Pronator teres
C.Brachialis
D.Triceps
Ans:C

41.Which of the following is not attached to public crest?
A.Cremaster muscle
B.Conjoint tendon
C.Pyramidalis muscle
D.Rectus abdominis muscle
Ans:A

42.Patella is ossified in the tendon of
A.Adductor longus
B.Adductor magnus
C.Sartorius
D.Quadriceps femoris
Ans:D

43.Which of the following is a fusiform muscle?
A.Gracilis
B.Obturator internus
C.Rectus femoris
D.Sartorius
Ans:C

44.Which of the following is the remnant of long head of biceps femoris?
A.Tibial collateral ligament
B.Sacrotuberous ligament
C.Fibular collateral ligament
D.Ligamentum patellae
Ans:B

45.The root value of superior gluteal nerve is
A.’L_(5_)’,’S_(1)’,’S_(2)’
B.’S_(1)’,’S_(2)’,’S_(3)’
C.’L_(4)’,’L_(5)’,’S_(1)’
D.’L_(4)’,’L_(5)’
Ans:C

46.Nerve to popliteus is a branch of
A.Medial popliteal nerve
B.Lateral popliteal nerve
C.Sciatic nerve
D.Common peroneal nerve
Ans:A

47.Which of the following is a strap muscle?
A.Soleus
B.Popliteus
C.Gastronemius
D.Flexor digitorium longus
Ans:C

48.Peroneal artery terminates as
A.Lateral plantar artery
B.Lateral calcaneal artery
C.Medial plantar artery
D.Perforating artery
Ans:B

49.Which of the following is not a muscle of second layer of sole?
A.Flexor hallucis longus
B.Flexor digitorum longus
C.Flexor digitorum accessorius
D.Flexor digitorum brevis
Ans:D

50.Which of the following is known as Clergyman’s bursa?
A.Suprapatellar bursa
B.Deep infrapatellar bursa
C.Subcutaneous prepatellar bursa
D.Subcutaneous infrapatellar bursa
Ans:D

51.Streak gonads are seen in
A.Turner’s syndrome
B.Down’s syndrome
C.Patau’s syndrome
D.Klinefelter’s syndrome
Ans:A

52.Tripple test is used to diagnose
A.Down’s syndrome
B.Turner’s syndrome
C.Edward’s syndrome
D.Klinefelter’s syndrome
Ans:A

53.Which of the following is transmitted as autosomal dominant trait?
A.Sickle cell anemia
B.Cystic fibrosis
C.Hurler’s syndrome
D.Neurofibromatosis
Ans:D

54.Which of the following is an unstable structural aberration?
A.Isochromosome
B.Ring chromosome
C.Deletion
D.Inversion
Ans:B

55.Aortic knuckle is the shadow produced by
A.Proximal part of arch of aorta
B.Ascending aorta
C.Distal part of arch of aorta
D.Descending aorta
Ans:C

56.The prevalence of third coronary artery is about
A.2-4%
B.20-30%
C.50-60%
D.Less than 2%
Ans:B

57.Azygous vein enters thorax through
A.Oesophageal opening of diaphragm
B.Inferior vena caval opening of diaphragm
C.Foramen of Morgagni
D.Aortic opening of diaphragm
Ans:D

58.Oblique fissure of lungs begins at the vertebral level of
A.’T_(1)’
B.’T_(3)’
C.’T_(4)’
D.’T_(5)’
Ans:B

59.Which of the following forms the anterior boundary of transverse sinus of pericardium?
A.Ascending aorta and pulmonary trunk
B.Arch of aorta
C.Arch of aorta and pulmonary arteries
D.Left atrium
Ans:A

60.Which of the following is not a derivative of septum transversum?
A.Connective tissue of liver
B.Diaphragm
C.Parenchyma of lung
D.Fibrous pericardium
Ans:C

61.Which of the following is known as gynaecological perineum?
A.Perineal membrane
B.Pelvic diaphragm
C.Levator ani
D.Perineal body
Ans:D

62.Which of the following muscle is associated with Hiatus of Schwalbe?
A.Levator ani
B.Obturator externus
C.Coccygeus
D.Pirifomis
Ans:A

63.Pudental nerve block is done over
A.Ischial tuberosity
B.Ischial spine
C.Public crest
D.Public tubercle
Ans:B

64.Suprategmental space is a part of
A.Superficial perineal pouch
B.Deep perineal pouch
C.Ischioanal fossa
D.Pudental canal
Ans:C

65.Formation of morula takes place
A.72 hours after fertilization
B.48 hours after fertilization
C.96 hours after fertilization
D.24 hours after fertilization
Ans:A

66.Prochordal plate is formed around
A.’8^(th)’day
B.’10^(th)’day
C.’14^(th)’day
D.’20^(th)’day
Ans:C

67.Placenta with a small portion separated from the main portion is known as
A.Diffuse placenta
B.Placenta succenturiata
C.Fenestrated plancenta
D.Circumvallate placenta
Ans:B

68.Galea capitis of sperm is derived from
A.Mitochondria
B.Proximal centriole
C.Distal centriole
D.Golgi apparatus
Ans:D

69.Embryo transfer to uterus in in-vitro fertilization is done at
A.2 cell stage
B.4 cell stage
C.6 cell stage
D.8 cell stage
Ans:D

70.The cells lining the secondary yolk sac are
A.Cuboidal cells
B.Columnar cells
C.Ciliated columnar cells
D.Squamous cells
Ans:A

71.Decidua is the name given to the endometrium
A.After formation of primary villi
B.After formation of foetal membranes
C.After implantation
D.Before implantation
Ans:C

72.Which of the following can cause masculinization of female foetuses?
A.Lithium
B.Norethisterone
C.Trimethadione
D.Diphenylhydantoin
Ans:B

73.Nucleus of Roller is associated with
A.Dorsal nucleus of vagus
B.Nucleus of tractus solitarius
C.Hypo glossal nucleus
D.Accessory olivary nucleus
Ans:C

74.Medial longitudinal fasciculus is formed primarly by the fibres of
A.Abducent nucleus
B.Hypoglossal nucleus
C.Motor nucleus of facial nerve
D.Vestibular nuclei
Ans:D

75.Which segment of Oculomotor nuclear complex supplies inferior rectus muscle?
A.Dorso-lateral
B.Intermediate
C.Ventro-medal
D.Caudal central
Ans:A

76.Which of the following artery is a central branch of anterior cebral artery?
A.Fronto-polar artery
B.Medial striate artery
C.Pericallosal artery
D.Calloso-marginal artery
Ans:B

77.The neurons of locus ceruleus are rich in
A.Serotonin
B.Dopamine
C.Adrenaline
D.Noradrenaline
Ans:D

78.Which part of thalamus is the main reception site of Dentato thalamic fibres?
A.Intralaminar nucleus
B.Dorsal thalamus
C.Ventral thalamus
D.Pulvinar part
Ans:C

79.Which layer of lateral geniculate body receives uncrossed fibres?
A.1
B.2
C.4
D.6
Ans:B

80.Which of the following is not true about substania nigra?
A.60% fibres of pars compacta are cholinergic
B.Pars compacta is rich in neuromelanin
C.Pars reticularis is defecient in melanin
D.Projection fibres of pars reticularis are GABA-ergic
Ans:A

81.The vertebral level of fundus of gall bladder is
A.T9
B.T11
C.L1
D.L3
Ans:C

82.Which of the following is not associated with the descent of testis?
A.Gubernaculum testis
B.Processus vaginalis
C.Differential growth of anterior abdominal wall
D.Tunica albugenia
Ans:D

83.Which of the following is an end artery?
A.Appendicular artery
B.Coeliac trunk
C.Testicular artery
D.Inferior pancreatico duodenal artery
Ans:A

84.Which of the following is not located at the level of L1 vertebra?
A.Lower end of spinal cord
B.Lower end of right kidney
C.Pylorus of stomach
D.Origin of superior mesenteric artery
Ans:B

85.Bipolar staining of acini is seen in
A.Pituitary gland
B.Exocrine part of pancreas
C.Endocrine part of pancreas
D.Brunner’s glands
Ans:B

86.Itto cells are seen in
A.Liver
B.Pancreas
C.Spleen
D.Appendix
Ans:A

87.Which of the following is not a branch of superior mesenteric artery?
A.Middle colic artery
B.Ileocolic artery
C.Left colic artery
D.Jejunal branches
Ans:C

88.Anterior surface of left kidney is related to all of the following except
A.Stomach
B.Pancreas
C.Jejunum
C.Duodenum
Ans:D

89.Which of the following is not a direct tributary of inferior  vena cava?
A.Right renal vein
B.Left gonadal vein
C.Left renal vein
D.Right gonadal vein
Ans:B

90.Uterus develops from
A.Fused portion of paramesonephric ducts
B.Unfused portion of para mesonephric ducts
C.Fused portion of mesonephric ducts
D.Unfused portion of mesonephric ducts
Ans:A

91.Which of the following sinus does not take part in the confluence of sinuses?
A.Superior sagittal sinus
B.Inferior sagittal sinus
C.Straight sinus
D.Occipital sinus
Ans:B

92.Nerve to Mylohyoid is a branch of
A.Inferior alveolar nerve
B.Lingual nerve
C.Buccal nerve
D.Trunk of mandibular nerve
Ans:A

93.All muscles of tongue are supplied by hypoglossal nerve except
A.Genioglossus
B.Hyoglossus
C.Palatoglossus
D.Verticalis linguae
Ans:C

94.Nasolacrimal duct drains into
A.Superior meatus
B.Middle meatus
C.Bulla ethmoidalis
D.Inferior meatus
Ans:D

95.Carotid Siphon is associated with
A.Internal carotid artery
B.External carotid artery
C.Common carotid artery
D.Anterior cerebral artery
Ans:A

96.Cricopharyngeus is a part of
A.Superior constrictor of pharynx
B.Middle constrictor of pharynx
C.Inferior constrictor of pharynx
D.Palatopharyngeus
Ans:C

97.Parotid duct opens into gingiva opposite to
A.Upper’1^(st)’molar tooth
B.Upper’2^(nd)’ molar tooth
C.Lower ‘1^(st)’molar tooth
D.Lower ‘2^(nd)’molar tooth
Ans:B

98.Jacobson’s nerve is a brach of
A.Facial nerve
B.Vestibulocochlear nerve
C.Hypoglossal nerve
D.Glossopharyngeal nerve
Ans:D

99.Which of the following is not a content of carotid sheath?
A.Internal carotid artery
B.Internal Jugular vein
C.External jugular vein
D.Vagus nerve
Ans:C

100.Which of the following is not a modification of piamatter?
A.Ligamentum denticulatum
B.Spinal subarachnoid septum
C.Filum terminale
D.Ligamentum nuchae
Ans:D





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. Success often comes to those who dare to act.It seldom goes to the timid who are ever afraid of the consequences-Jawaharlal Nehru.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email