Choose your language

25 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

24-02-2019 CLERK/CLERK CUM CASHIER

CLERK/CLERK CUM CASHIER
KERALA DEVASWOM RECRUITMENT BOARD
EXAM DATE:24.02.2019
*You get free practice please send message your email id to our facebook page before like and share our facebook page.
1.Which of the movement was headed by sundarlal Bahuguna?
A.Bishnoi
B.Appiko
C.Chipko
D.Narmada bachao
Ans:C

2.The year in which the first Rio de Janiero Earth Summit occurred?
A.2002
B.1992
C.1997
D.1994
Ans:B

3.The first women Chief Election commissioner of India:
A.V.S.Ramadevi
B.Fathima Beevi
C.Sheila Dikshit
D.Shano Devi
Ans:A

4.Which state achieved hundred percent success in implementing Jan Dhan Yojna?
A.Telengana
B.Kerala
C.Meghalaya
D.Rajastan
Ans:C

5.Which among the following is an organization charged with military research and development?
A.DRDO
B.SAIL
C.NTPC
D.DVC
Ans:A


6.International Anti-corruption Day:
A.12 August
B.4 May
C.29 July
D.9 December
Ans:D

7.Which Article of the Indian Constitution deals with the Appointment of judges?
A.Article 223
B.Article 217
C.Article 189
D.Article 226
Ans:B

8.The first state to introduce the system of Lokayukta:
A.Mizoram
B.Karnataka
C.Maharashtra
D.Uttar Pradesh
Ans:C

9.Which is the first ritual in a Kathakali performance?
A.Kalaasam
B.Purappad
C.Tiranottam
D.Thodayam
Ans:D

10.Man Booker Prize winner of 2018
A.Anna Burns
B.Alice Munroe
C.Margaret Atwood
D.Anita Brookner
Ans:A

11.The cyclone Titli affected the state of:
A.Tamil Nadu
B.Odisha
C.Assam
D.Punjab
Ans:B

12.How many Ramsar sites are there in India?
A.26
B.32
C.28
D.34
Ans:A

13.Which mission of Govt.of India intends to immunize children under the age of two?
A.UJWAL
B.UDAAN
C.Indradhanush
D.PAHAL
Ans:C

14.The project Ente Koodu is implemented by the department of:
A.Social justice
B.Education
C.Women and Child Welfare
D.Human Development
Ans:A


15.The preamble of Indian Constitution was first amended in:
A.1978
B.1976
C.1981
D.1971
Ans:B

16.The Indian Constitution borrowed the idea of D.P.S.P.from the constitution of:
A.Spanish
B.U.S
C.French
D.Irish
Ans:D

17.Which among the following nuclear power project is being built with French Assistance?
A.Kudamkulam
B.Dabhol
C.Bellary
D.Jaitapur
Ans:D

18.Which is the largest carbon emitting nation?
A.U.S
B.Russia
C.China
D.Japan
Ans:C

19.The Noise Pollution (Control and Regulation) Rules came in:
A.2002
B.1998
C.1993
D.2000
Ans:D

20.Which of the following is the international standard for character encoding?
A.Unicode
B.EBCDIC
C.ISCII
D.ASCII
Ans:A

21.MS Word is a:
A.Spreadsheet tool
B.Database tool
C.Word processor
D.Presentation tool
Ans:C

22.What is the name of the standard Malayalam Keyboard layout?
A.ISM
B.INSCRIPT
C.MOZHI
D.REVATHY
Ans:B

23.Name the first fully
A.Mark I
B.EDVAC
C.EDSAC
D.ENIAC
Ans:A

24.Processing power of CPU is measured in
A.Micro seconds
B.CIPS
C.IPS
D.MIPS
Ans:D

25.Pick a non-antivirus software:
A.AVG
B.Avira
C.Melissa
D.McAfee
Ans:C

26.Linux Kernel is written by:
A.Linus Max
B.Linus Torvalds
C.Steve Jobs
D.Dennis Ritchie
Ans:C

27.The computer memory that is not forgotten:
A.RAM
B.DRAM
C.ROM
D.PRAM
Ans:B

28.Which year did the Kundara proclamation happen?
A.1765
B.1809
C.1812
D.1867
Ans:B

29.Who won the ‘Champions of the Earth’ award in 2018?
A.Narendra Modi
B.Medha Padkar
C.Donald Trump
D.Shashi Tharoor
Ans:A


30.Who is the author of ‘Darshanamala’?:
A.Kumaranasan
B.Sri Narayana Guru
C.Ayyankali
D.Chattampi Swami
Ans:B

31.Which novel by Uroob is set against the backdrop of Malabar riots 1921?
A.Sundarikalum Sundaranmarum
B.Rachiyamma
C.Velutha Kutty
D.Ummachu
Ans:A

32.Name the state butterfly of Kerala?
A.Gautami
B.Blue Mormon
C.Common Peacock
D.Budha Mayoori
Ans:D

33.The first Indian satellite made exclusively for Indian Air Force?
A.GSAT 11
B.RISAT 1
C.GSAT 7A
D.IRSP 5
Ans:C

34.Rani-ki-vav is in this state:
A.Maharashtra
B.Gujarat
C.Madhya pradesh
D.Odisha
Ans:B

35.MiG-21 is a:
A.Artillery
B.Jet fighter
C.Submarine
D.Drone
Ans:B

36.Name the organism which can monitor air pollution:
A.Blue green algae
B.Eomycota
C.Pseudomonas
D.Lichen
Ans:D

37.Which is the first national park in Kerala?
A.Silent Valley
B.Thekkady
C.Eravikulam
D.Muthanga
Ans:C

38.Which river in Kerala was known as Baris?
A.Pamba
B.Periyar
C.Chandragiri
D.Nila
Ans:A

39.Which district of Kerala is known for its black soil
A.Alappuzha
B.Palakkad
C.Wayanad
D.Kollam
Ans:B

40.Edakkal cave is in this peak:
A.Anamudi
B.Chembra
C.Poomala
D.Ambukuthi
Ans:D

41.I have an allergy problem.The doctor has advised me not to eat any----------products
A.Diary
B.Dairy
C.Deiry
D.Dreary
Ans:B

42.I------------Mohanlal yesterday.
A.Have met
B.Met
C.Had met
D.Meet
Ans:B

43.As public is to privat,foreign is to:
A.Product
B.Home
C.Indigenous
D.Abroad
Ans:C

44.Choose the sentence which has a mistake in it:
A.I removed the furnitures from my home
B.Get out
C.Pass the salt,please
D.Where do you stay?
Ans:A

45.If you had studied well,you?
A.Will pass
B.Would have passed
C.Can pass
D.Would pass
Ans:B

46.A room or a building where a person stays is his:
A.Acomodation
B.Accomodation
C.Acommodation
D.Accomodation
Ans:D

47.I prefer tea------------coffee.
A.Over
B.To
C.Than
D.Of
Ans:B

48.Words inscribed on a tomb is an:
A.Epitome
B.Epistle
C.Epilogue
D.Epitaph
Ans:D

49.Identify the misspelt word:
A.Ocassion
B.Separate
C.Receive
D.Supra
Ans:A

50.The phrase ‘to smell a rat’ means:
A.There is a dead rat in the room
B.The speaker is a cat
C.To suspect something
D.Rat is moving suspiciously
Ans:C

51.We believe his explanation because it sounds:
A.Credible
B.Creditable
C.Incredible
D.Credibility
Ans:A

52.Gaggle of cheese,herd of cattle,flock of sheep and school of:
A.Flocks
B.Children
C.Students
D.Fish
Ans:D

53.Let’s go for a movie,-----------?
A.Can we?
B.Should we?
C.Shall we?
D.Right?
Ans:C

54.One of the students---------the examination
A.Has passed
B.Have passed
C.Have
D.Write
Ans:A

55.Raju-------in Mumbai since 1999
A.Lives
B.Lived
C.Has been living
D.Is living
Ans:C

66.A,B and C are three pipes attached to cistern.A and B can fill it in 20 minutes and 30 minutes respectively,while C can empty it in 15 minutes.If A,B and C be kept open successively for 1 minute each,how soon will the cistern be filled?
A.180
B.60
C.157
D.155
Ans:B

67.The value of Square root of 2+Square root of 2+Square root of 2+……is equal to :
A.2
B.1+Square root 2
C.Square root of 3
D.4
Ans:A

68.In a month of 31 days,the third Wednesday falls on the 15th.What will be the last day of that month:
A.Fifth Thursday
B.Fifth Wednesday
C.Fourth Sunday
D.Fifth Friday
Ans:D

69.After a get-together every person present shakes the hands of every other person.If there were 105 handshakes in all,how many persons were present in the party:
A.15
B.20
C.14
D.16
Ans:A

70.Let A=(1 raise to 15+2 raise to 15+3 raise to 15+4 raise to 15)/4,B=(1 raise to 15+3 raise to 15)/2 and C=(2 raise to 15+4 raise to 15)/2.Then which of the following is true.
A.B<A<C
B.A<B<C
C.B<C<A
D.C<B<A
Ans:A

71.If 1/3 raise to k+1/3 raise to k+1/3 raise to k=1/3 raise to x,then x=
A.k/3
B.3/k
C.k-1
D.3k
Ans:C

72.If 7x+3y=12 and 3x+7y=6,what is the value of x+y?
A.9/5
B.5/9
C.3/2
D.2/3
Ans:A

73.If p and q be two positive integers such that p+q+pq=76,then the value of p+q is:
A.17
B.16
C.15
D.2/3
Ans:B

74.How many digits are there in 2 raise to 17x3 raise to 2x5 raise to 14x7?
A.14
B.15
C.16
D.17
Ans:D

75.Pointing to a photograph Achu said,”She is the mother of my brother’s son’s wife’s daughter.How is Achu related to the lady?
A.Uncle
B.Daughter-in-law
C.Cousin
D.None of these
Ans:D

76.Which is the odd one out?
A.7568
B.9637
C.4205
D.9740
Ans:D

77.0.1,1.0,1.1,11.0,?,111.0.
What number should replace the question mark?
A.11.00
B.12.0
C.10.1
D.11.1
Ans:D

78.’If 5x3=24,4x2=18,8x2=30,then 9x2=?
A.33
B.18
C.11
D.22
Ans:A

79.A man starts shopping with Rs.X and Y paise,spends Rs.3.50 and is left with Rs.2Y and 2X paise.The amount he started with is:
A.Rs.48.24
B.Rs.28.64
C.Rs.32.14
D.Rs.23.42
Ans:C

80.The angles of a right angled triangle are in arithmetic progression and the smallest side is 10.00 m.The perimeter of the triangle in m is:
A.60.00
B.47.32
C.12.68
D.22.68
Ans:B

81.A milkman adds 10 liters of water to 90 liters of milk.After selling (1/5)th of the total quantity,he adds water equal to quantity he has sold.The proportion of water to milk he sells now would be:
A.72:28
B.28:72
C.20:80
D.30:70
Ans:B

82.What is the next term in the following sentence?
7,11,13,17,19,23,29,-
A.37
B.35
C.31
D.33
Ans:C

83.Three years ago,difference in the ages of two brothers was 2 years.The sum of their present ages will double in 10 years.What is the present age of the elder brother?
A.6
B.11
C.7
D.9
Ans:B

84.The sum of the first 9 natural number with one of them missed is 42.What is the number that was missed?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:C

85.A man traveled a distance of 50 km in 8 hours.He travelled partly on foot at 5 km/hr and partly on bicycle at 10km/hr.What is the distance traveled on foot?
A.10
B.30
C.20
D.5
Ans:B

86.The stone idols of delties to be installed in the temples are made of:
A.Sthree Shila
B.Purusha Shila
C.Napumsaka Shila
D.Mridu Shila
Ans:B

87.The constitution of the Malabar Devaswom Board was made by the H.R & C.E(Amendment) Ordinance in:
A.1956
B.1965
C.1947
D.2008
Ans:D

88.The part of Vedic Literature more connected to the performance of Karma:
A.Samhita
B.Brahmana
C.Aranyaka
D.Upanishad
Ans:B

89.Dakshinaamurthi is a form of:
A.Siva
B.Vishnu
C.Bhadrakaali
D.Saastha
Ans:A

90.Which one of the following is not included in Panchapraakaaras?
A.Garbhagriham
B.Namaskaara Mandapam
C.Outer Balivattam
D.Vilakkumaadam
Ans:B

91.Brihadeeshvara Temple is located at:
A.Thanjavur
B.Puri
C.Tiruppathi
D.Madurai
Ans:A

92.Abhinavagupta is associated to:
A.Sankhya Philosophy
B.Dvaita Philosophy
C.Advaita Vedanta Philosophy
D.Saiva Philosophy
Ans:D

93.Which one of the following is not included in the 18 Puranas written by Vyasa?
A.Agnipurana
B.Matsyapurana
C.Neelamatapurana
D.Brahmapurana
Ans:C

94.Who is famous as Shanmatasthaapaka?
A.Narayana Guru
B.Parasurama
C.Sree Sankaracharya
D.Chattampi Swamikal
Ans:C

95.The Balipeethas of Saptamaatrikkal are seen in:
A.Northern side of the Garbagriha
B.Southern side of the Garbhagriha
C.Eastern side of the Garbhagriha
D.Western side of the Garbhagriha
Ans:B

96.The earliest famous Malayalam text on Kerala Tantra:
A.Tantrasamuchchaya
B.Putayoor Bhasha
C.Kuzhikkattupachcha
D.Seshasamuchchaya
Ans:B

97.Which is the famous temple in Kerala where the art form  Krishnanaattam is performed?
A.Sree padmanabhaswami Temple,Thiruvananthapuram
B.Sree Vallabha Temple,Thiruvalla
C.Sree Krishna Temple,Guruvayoor
D.Sree Vatakkumnatha Temple,Trissur
Ans:C

98.Who is the author of Tantrasamuchchaya?
A.Trivikrama
B.Neelakantha
C.Parasurama
D.Chennas Narayana
Ans:D

99.The Temple Entry Proclamation was issued by Maharaja Chithira Thirunal Balarama Varma in:
A.1936
B.1924
C.1932
D.1931
Ans:A

100.The author of the book,The Life Divine is:
A.Aurobindo
B.Ramana Maharshi
C.Vivekananda
D.Gandhiji
Ans:A



SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. If you want to make a permanent change,stop focusing on the size of your problems and start focusing on the size of you!-T.Harv Eker.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email