Choose your language

10 February 2019

// // Subscribe YOUTUBE Channel

10-02-2019 HIGH COURT ASSISTANT

HIGH COURT ASSISTANT
EXAM DATE:10-02-2019

1.Pick the word that is spelt incorrectly-
A.Playwright
B.Millennium
C.Caribean
D.Liaison
Ans:C

2.May I------?
A.Entry
B.Enter
C.Entree
D.Entered
Ans:B

3.His family depends entirely-------him.
A.With
B.In
C.On
D.At
Ans:C

4.He has a liking for sweet food.That is,he has a sweet---------
A.Tongue
B.Mind
C.Tooth
D.Appetite
Ans:C

5.There aren’t ---------oranges.
A.Any
B.Little
C.Some
D.Few
Ans:A

6.-----------he is wealthy,he does not waste money.
A.Despite
B.In spite of
C.Although
D.Yet
Ans:C

7.In which of the following sentence the phrase ‘at arm’s length’correctly used?
A.He threw the stone at arm’s length
B.No one knows him at arm’s length
C.He was given an arm’s length of advice
D.He was advised to keep his old friends at arm’s length
Ans:D

8.I wish---------would rain.
A.It
B.They
C.The
D.Today
Ans:A

9.Pick the error in the underlined parts of the following sentence.
No.(a)there are(b)no sugar(c)in(d)the house.
A.a
B.b
C.c
D.d
Ans:B

10.We went to visit them last year,----------?
A.Had we
B.Did we
C.Didn’t we
D.Hadn’t we
Ans:C

11.Pick the odd one out of the following.
A.Fascinate
B.Charm
C.Allure
D.Magnify
Ans:D

12.”He is so proud that he will not beg”.This sentence can be expressed thus
A.He is too proud a beggar
B.He is so proud a beggar
C.He is as proud as a beggar
D.He is too proud to be a beggar
Ans:D

13.”They gave him up for dead”.This sentence means
A.They sacrificed him alive
B.They dedicated his life to the memory of dead people
C.They gave up all hope for his life
D.They knew he was dead
Ans:C

14.Identify the error in the underlined parts of the following sentence.
France (a) is an European(b)country,as is (c) the Netherlands(d).
A.a
B.b
C.c
D.d
Ans:B

15.I have been living here-----------2003.
A.For
B.Till
C.Since
D.In
Ans:C

16.De facto means
A.In fact
B.In court
C.deceased
D.Diseased
Ans:A

17.Pick the euphemism from the following
A.Pass
B.Pass over
C.Pass up
D.Pass away
Ans:D

18.”Just as we discipline and test our knowledge,we also---------to learn to control our passions.”
A.Have
B.Had
C.Has
D.Will
Ans:A

19.When Mark Antony said,”Lend me your ears”-,he meant
A.Show your courage by giving up your ears
B.Give me the best years of your life
C.Give me your best crops of corn
D.Listen carefully to me
Ans:D

20.”The two presidents are signing the treaty.” Choose the option which best expresses the meaning of this sentence:
A.The treaty has been signed by the two presidents
B.The treaty is being signed by the two presidents
C.The treaty will be sigbed by the two presidents
D.The treaty is signed by the two presidents
Ans:B

Read the following passage and answer questions 21-29 based on it.
As for us,we are quite fortunate.Luckier than millions of people.It’s quite and safe here,and we are using our money to by food.We are so selfish that we talk about ‘after the war’ and look forward to new clothes and shoes,when actually we should be saving every penny to help others when the war is over,to salvage whatever we can.
The children in this neighbourhood run around in their shirts and wooden shoes.They have no coats,no caps,no stockings and no one to help them Gnawing on a carrot to still their hunger pangs,they walk from their cold houses  through cold streets to an even colder classroom.Things have gotten so bad in Holland that hordes of children stop passers by in the streets to beg for a piece of bread.I could spend hours telling you about the suffering the war has brought,but I had only make myself more miserable.All we can do is wait,as calmly as possible for it to end.Jews and Christians alike are waiting,the whole world is waiting,the whole world is waiting,the whole world is waiting,the whole world is waiting,and many are waiting for death.

21.”We are quite fortunate.” Pick another word from the options given to replace quite.
A.Never
B.Neither
C.Rather
D.Quiet
Ans:C

22.Why does the speaker claim to be selfish?
A.The speaker has bought new clothes and shoes
B.The speaker has forgotten about the war
C.He/She thinks the war will never end
D.She/he is not saving money to help others
Ans:D

23.The word ‘salvage’ towards the end of the first paragraph means
A.Cover
B.Recover
C.Fight
D.Fear
Ans:B

24.What do the children in the neighbourhood lack most?
A.Food
B.Shoes
C.Shirts
D.Schools
Ans:A

25.The initial letter in the word ‘gnaw’ is pronounced
A.As in great
B.As in ‘gentle
C.As in ‘sing’
D.As in’sign’
Ans:D

26.The word ‘still’ in the expression to still their hunger’is
A.A verb
B.An adverb
C.A noun
D.An adjective
Ans:A

27.The word ‘pangs’ indicates
A.Time
B.Weather
C.Feelings
D.Bread
Ans:C

28.What,according to the speaker,is the only course of action?
A.To fight
B.To wait
C.To hate
D.To beg
Ans:B

29.Why are ‘Jews and Christians’ mentioned in the last sentence?
A.Jews and Christians are on opposite sides in the war
B.Jews and Christians are fighting each other in the war
C.Jews and Christians are on the same side in the war.
D.Jews and Christians are hoping for the end of the war.
Ans:D

30.Antonym of the word “EGOISM”.
A.Fabianism
B.Familian
C.Marxism
D.Altruism
Ans:D

31.Which one of the following statement is not correct about the Advocate General of the State?
A.He/She holds office during the pleasure of the Governor
B.He/She is appointed by the Government
C.He/She advises the State Government on legal matters
D.He/She cannot take part in the proceedings in the State Legislature
Ans:D

32.Who made the famous Deepavali Declaration of 1929 in British India
A.Lord Irwin
B.Lord Lytton
C.Lord Wavell
D.Lord Ripon
Ans:A

33.The term ‘Nairobi Package’is related to the affairs of
A.United Nations Environment Programme
B.Food and Agricultural Organisation
C.World Trade Organisation
D.European Union
Ans:C

34.Malayalam language was declared classical language in the year
A.2011
B.2012
C.2013
D.2014
Ans:C

35.The slogan ‘Life line of the Nations’ is related to
A.Indian Railways
B.AIIMS
C.Indian Airlines
D.BSNL
Ans:A

36.Lines joining places of equal cloudiness on a map are called
A.Isonephs
B.Isohels
C.Isohyets
D.Isobaths
Ans:A

37.By the emission of ------and-----------acid rain is caused
A.Carbon and Sulphur
B.Carbon and Ammonium
C.Nitrogen and Sulphur
D.Nitrogen and Carbon
Ans:C

38.Which of the following Union Ministries launched ‘Mission Satyanishtha’ on ethics in  Public Governance?
A.Ministry of Personnel and Training
B.Ministry of Railways
C.Ministry of Parliamentary Affairs
D.Ministry of Tourism
Ans:B

39.The concept of ‘Provision of  Urban Amenities to Rural Area’(PURA) model was given by
A.A.P.J.Abdul Kalam
B.Manmohan Singh
C.C.Rangarajan
D.Kasturi Rangan
Ans:A

40.Which SAARC nation is considered as ‘Carbon Negative Country’ of the world?
A.Bangladesh
B.Bhutan
C.Afghanistan
D.Sri Lanka
Ans:B

41.The Kuka Movement to overthrow British Rule was organised in
A.UP
B.Punjab
C.Bihar
D.Bombay
Ans:B

42.The Pallava Architecture style is found in
A.Konark
B.Hampi
C.Mahabalipuram
D.Madurai
Ans:C

43.Bhanu Athaiya was the first Indian from the film industry to win an Oscar Award for
A.Choreography
B.Sound Mixing
C.Costume Designing
D.Makeup and Hairstyling
Ans:C

44.The last member state to join the Common Wealth of Nations is
A.Monte Negro
B.Afghanistan
C.East Timor
D.Rwanda
Ans:D

45.The salaries and allowances of judges of High Courts are charged to
A.Consolidated Fund of India
B.Consolidated Fund of State
C.Contingency Fund of India
D.Contingency Fund of State
Ans:B

46.Which of the following countries is regarded as the originator of the concept of ‘Micro Finace’?
A.India
B.Pakistan
C.Bangladesh
D.Brazil
Ans:C

47.Which of the following Constitution Amendment Bills provides for according constitutional status to National Commission for Backward Classes in India?
A.120th Amendment Bill
B.121st Amendment Bill
C.122nd Amendment Bill
D.123rd Amendment Bill
Ans:D

48.’UDAN’ the new scheme of Government of India is associated with
A.Ministry of Civil Aviation
B.Ministry of HRD
C.Ministry of Social Justice and Empowerment
D.Ministry of Women and Child Development
Ans:A

49.The first formal summit between Donald Trump and Vladimir Putin were held in
A.Singapore
B.Berlin
C.Helsinki
D.Brussels
Ans:C

50.Doldrum is an area of
A.Low temperature
B.Low rainfall
C.Low humidity
D.Low pressure
Ans:D

51.The President’s rule in a state under Article 356 of the Constitution of India can be extended upto a maximum period of
A.1 year
B.2 years
C.3 years
D.Indefinite period
Ans:C

52.Recently,Ram Nath Kovind,the President of India,inaugurated World Hindi Secretariat building in a foreign country.Name the Country.
A.Malaysia
B.Indonesia
C.Maldives
D.Mauritius
Ans:D

53.Four phases of disaster management planning includes:
Mitigation,Preparedness,Responds and
A.Evacuation
B.Recovery
C.Rebuilding
D.Rehabilitation
Ans:B

54.’Silvi culture’ is the management of
A.Rivers
B.Mountains
C.Forests
D.Backwaters
Ans:C

55.Which of the given pairs is/are correctly matched?
1.Gully-Cricket
2.Caddle-Rugby
3.Jockey-Horse race
4.Bully-Hockey
A.1 and 2 only
B.2,3 and 4 only
C.1,3 and 4 only
D.1 and 4 only
Ans:C

56.’No woman can be arrested before  6 a.m.and after 6 p.m.except in exceptional circumstances with the prior permission of the first class judicial Magistrate’is mentioned in
A.CrPC Section 50(2)
B.CrPC Section 46(4)
C.CrPC Section 185
D.CrPC Section 160
Ans:B

57.The RBI issues currency notes under the
A.Federal Reserve System
B.Maximum Fiduciary System
C.Fixed Minimum Reserve System
D.Monetary Benefit System
Ans:C

58.The blood pressure in human is connected with the gland
A.Testis
B.Liver
C.Adrenal
D.Pancreas
Ans:C

59.Match List I with List II.
List-I     List-II
a.Operation Karuna 1.Army
b.Operation Madad 2.Navy
c.Operation Sahyog 3.Air force
d.Operation Sahayata  4.CRPF
A.a-1,b-2,c-3,d-4
B.a-2,b-1,c-4,d-3
C.a-3,b-2,c-4,d-1
D.a-3,b-2,c-1,d-4
Ans:D

60.Which of the following is used as a moderator in nuclear reactors?
A.Thorium
B.Graphite
C.Ordinary water
D.Radium
Ans:B

61.Read the following statements and choose the correct answer.
I.Jathinasini Sabha was founded by Anandatheertham
II.Yachana yathra was lead by Pandit Karuppan
A.Statement I only is correct
B.Statement II only is correct
C.Both statements are correct
D.Both statements are wrong
Ans:A

62.Match List I with List II.
A.Bernardo Bertolucci
1.Footballer
B.Luka Modric 2.Novelist
C.Arthur Hailey 3.Scientist
D.Arthur Ashkin 4.Film Director
A.a-2,b-1,c-3,d-4
B.a-4,b-1,c-2,d-3
C.a-1,b-4,c-3,d-2
D.a-1,b-3,c-2,d-4
Ans:B

63.The concept of Concurrent List in Indian Constitution was borrowed from
A.Canada
B.Australia
C.Japan
D.USA
Ans:B

64.Hikat is the folk dance of
A.Assam
B.Jammu and Kashmir
C.West Bengal
D.Manipur
Ans:B

65.Anthropophobia is fear of
A.Fire
B.People
C.Flower
D.Dogs
Ans:B

66.The creator of the painting ‘The Potato Eaters’
A.Vincent Van Gogh
B.Leonardo da Vinci
C.Pablo Picasso
D.M.F.Hussain
Ans:A

67.Who said’Where there is no law there is no freedom’?
A.John Locke
B.David Hume
C.Karl Mars
D.Bertrand Russell
Ans:A

68.A bill presented in the Parliament become an Act only after
A.The President has given assent to it
B.It is passed by the Standing Committee
C.The Supreme Court’s declaration
D.It is signed by Speaker of Lok Sabha
Ans:A

69.’Dudhsagar’ waterfalls is situated at
A.Goa
B.Gujarat
C.Sikkim
D.Meghalaya
Ans:A

70.Who among the following acted as returning officer for the election of President of India 2017?
A.Chief Election Commisioner
B.Secretary General of Lok Sabha
C.Chief Justice of India
D.Speaker of Lok Sabha
Ans:B

71.In which case the Supreme Court of India observed that ‘Parliament has no power to Amend Fundamental Rights’?
A.A.K.Gopalan Vs State of Madras
B.Maneka Gandhi Vs Union of India
C.Keshavananda Bharati Vs State of Kerala
D.Golaknath Vs State of Punjab
Ans:D

72.A mathematically oriented computer programme for scientific problems.
A.FORTRAN
B.COBOL
C.PROLOG
D.LISP
Ans:A

73.Which country’s passport is considered as the most powerful and best in the world,according to the report of Henley Passport Index 2018?
A.USA
B.Japan
C.Saudi Arabia
D.Canada
Ans:B

74.Who invented the first computer mouse?
A.Ted Nelson
B.Charles Babbage
C.Douglas Engelbart
D.Bill Atkinson
Ans:C

75.Who among the following is not associated with Chipko Movement?
A.Gaura Devi
B.Medha Patkar
C.Sundarlal Bahuguna
D.Chandi Prasad Bhatt
Ans:B

76.Number of languages included in the 8th Schedule to the Constitution of India
A.22
B.21
C.19
D.20
Ans:A

77.The author of ‘Shyama Madhavam’
A.O.N.V.Kurup
B.Jayadevan.V.T
C.Prabha Varma
D.Sachidanandan
Ans:C

78.The case heard by the largest Constitutional Bench of 13 Supreme Court judges
A.Minarva Mills Vs Union of India
B.Brahma Samaj Education Society Vs State of West Bengal
C.Kesavananda Bharathi Vs State of Kerala
D.I.C.Golak Nath Vs State of Punjab
Ans:C

79.Name the activist from Kerala who was included in the BBC’s 100(Influential and inspirational) Women 2018’ list?
A.Viji Penkoottu
B.Daya Bai
C.Sugatha Kumari
D.Sunitha Krishnan
Ans:A

80.NIFTY index is based on --------shares.
A.100
B.25
C.15
D.50
Ans:D

81.What is the unit digit in the product(7 raise to 71 x 5 raise to 317 x 3 raise to 70)?
A.1
B.5
C.7
D.3
Ans:B

82.The sum of all two digit numbers divisible by 3 is
A.1665
B.1723
C.1785
D.1632
Ans:A

83.Five bells commence tolling together and toll at intervals of 2,3,4,5 and 8 minutes respectively.In 12 hrs,how many times do they toll together?
A.16
B.30
C.7
D.15
Ans:C

84.A printer,numbers the pages of a book starting with I and uses 1554 digits in all.How many pages does the book have?
A.455
B.554
C.612
D.374
Ans:B

85.Four children W,X,Y and Z divide a bag of sweets.W takes 1/3 of them,X(2/5)th of the remainder and the rest is equally shared between Y and Z.If the number of sweets received by Y and Z are 24 each,then what will be the number of sweets obtained by X?
A.48
B.30
C.24
D.32
Ans:D

86.Out of 15 persons,14 persons spent Rupees 75 each for their meals.The 15th person spent Rupees 70 more than the average expenditure of all the fifteen.The total money spent by all of them was
A.Rupees 1,150
B.Rupees 1,055
C.Rupees 1,120
D.Rupees 1,200
Ans:D

87.The average of elevan consecutive even numbers is 24.What is the difference between the highest and the lowest numbers?
A.20
B.18
C.10
D.Can not be determined
Ans:A

88.15% of salary of X is equal to 40% of salary of Y and 25% of salary on equal to 30% of salary of Z.If X’s salary is Rupees 80,000,then the total salary of X,Y and Z is
A.Rupees 1,15,000
B.Rupees 1,35,000
C.Rupees 1,45,000
D.Rupees 1,25,000
Ans:B

89.In a fraction,if numerator is increased by 35% and denominator is decreased by 5%,then what fraction of the original is the new fraction?
A.9/7
B.19/27
C.27/19
D.7/9
Ans:C

90.B.Sc.Seats for Mathematics,Physics and Chemistry in a college are in the ratio 5:3:2.There is a proposal to increase these seats by 50%,30%  and 20% respectively.What will be the ratio of increased seats?
A.13:25:8
B.25:13:8
C.8:25:13
D.25:8:13
D.25:8:13
Ans:B

91.A1 A2 and A3 enter into a partnership.They invest Rupees 25,000,Rupees 75,000 and Rupees 1,25,000 respectively.At the end of first year,A2 withdraws Rupees 25,000 while at the end of second year,A3 withdraws Rupees 75,000.In which ratio will the profit be shared at the end of 3 years?
A.2:2:5
B.4:5:9
C.3:7:12
D.2:3:5
Ans:C

92.A contractor undertook to do a certain piece of work in 12 days.He employed certain number of workers but 8 of them being absent from the very first day,the rest could finish the work in 20 days.The number of workers originally employed were.
A.30
B.24
C.15
D.20
Ans:D

93.Two taps T1 and T2 can fill a tank in 5 hours and 20 hours respectively.If both the taps are open,then due to leakage,it took 30 minutes more to fill the tank.If the tank is full,how long it take for the leakage alone to empty the tank?
A.24 hrs.
B.10 hrs.
C.36 hrs.
D.28 hrs.
Ans:C

94.A sum was put at simple interest at a certain rate for 3 years.Had it been put at 3% higher rate,it would have fetched Rupees 1,440 more.What is the sum?
A.Rupees 1200
B.Rupees 8000
C.Rupees 16,000
D.Rupees 9,000
Ans:C

95.2 metres broad pathway is to be constructed around a rectangular plot on the inside.The perimeter of the plot is 340 metres.The cost of construction at Rupees 50 per square metre is
A.Rupees 68,800
B.Rupees 17,800
C.Rupees 33,200
D.Data inadequate
Ans:C

96.A cone,a hemisphere and a cylinder stand on equal basis and have the same height.Then the ratio of volumes of cone:hemisphere:cylinder be
A.1:2:3
B.2:3:1
C.3:2:1
D.1:3:2
Ans:A

97.A man and his wife appear in an interview for two vacancies in the interview for two vacancies in the same post.The probability of husband’s selection is 1/12 and the probability of wife’s selection is 1/7.What is the probability that only one of them is selected?
A.17/84
B.1/84
C.11/84
D.11/14
Ans:A

98.In a group of 7 boys and 5 girls,three children are to be selected.In how many different ways can they be selected such that at least one girl should be there?
A.105
B.185
C.70
D.175
Ans:B

99.In how many different ways can the letters of the word ‘COURT’be arranged in such a way that the vowels always come together?
A.48
B.144
C.120
D.60
Ans:A

100.The sum of present ages of a father and his son is 66 years.5 years ago,father’s age was 6 times the age of his son.After 7 years son’s age will be
A.13 years
B.20 years
C.15 years
D.18 years
Ans:B





SOLVED PAPER AND EXAM PRACTICE REGISTERED USERS ONLY



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

1 comment:

  1. The first step toward success is taken when you refuse to be a captive of the environment in which you first find yourself-Mark Caine.

    ReplyDelete

Thanks for downloading our Android application from Google playstore and write your reviews.If you like this website don't forget to share your friends,please may help them.Join online exam paid services just Rs.100/- +Tax(One Hundred Rupees+Tax only you get practice all question papers available here).Thanks for subscribing our Youtube channel.We thank you for your valuable time and feedback.Don't forget to inform wrong answers to below the comment box."May All Your Dreams and Wishes Come True,and May Prosperity Touch Your Feet.Wishing You a Happy Learning."

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email